Inflația “umflă” taxele și impozitele zălăuanilor cu 5,1 la sută

Consilierii municipali au aprobat, în ședința din 27 decembrie, taxele și impozitele pe care le vor plăti zălăuanii din 2023. Deși administrația locală a păstrat, în bună măsură, tarifele din 2022, tot vom plăti taxe și impozite mai mari de la anul, deoarece valoarea acestora se va indexa cu rata inflației, adică 5,1 la sută.

Persoanele fizice și juridice care vor achita integral taxele și impozitele până în data de 31 martie 2023 vgor beneficia de bonificații. În cazul achitării la casieriile din cadrul primăriei, la C.E.C., prin P.O.S, prin ordin de plată sau prin internet banking, bonificaţia este de 4 % pentru contribuabilii persoane fizice. În cazul achitării oniine, prin intermediul site-urilor www.zalausj.ro sau www.ghiseul.ro, cât şi prin intermediul staţiilor de plată de tip SelfPay, bonificaţia este de 8% pentru contribuabilii persoane fizice.

În cazul persoanelor juridice, bonificația acordată este de 4%, indiferent de metoda de plată.

Se păstrează regula potrivit căreia impozitul pe clădiri şi pe terenuri situate în intravilan se majorează cu 300% dacă acestea sunt neîngrijite.

Vă reamintim că, începând cu 1 ianuarie 2022, imobilele situate în intravilanul municipiului Zalău, pentru care s-au emis autorizaţii de construire, au fost reîncadrate la categoria “terenuri cu construcţii”.
Proprietarii vor putea să depună la primărie o cerere pentru reintroducerea/redarea în circuitul agricol a unei părţi din suprafaţa acestor terenuri. În situaţia în care, după reîncadrarea acestor suprafeţe de teren, contribuabilii prezintă acte de carte funciară actualizate, din care rezultă încadrarea corectă pe categorii de folosinţă, se va proceda la stabilirea sarcinii fiscale conform acestor documente, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor justificative.

Taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizaţiilor vor fi la nivelul valorilor aprobate pentru anul 2022 şi indexate cu indicele de inflaţie de 5,1 la sută.

În 2023, vom plăti tot 2 lei pentru o oră de parcare sau 12 lei pentru o zi, iar un abonament anual în parcările publice va costa 540 de lei. În cazul plății prin SMS, tariful este 0,40 euro pentru o oră, respectiv 2,40 euro pentru o zi.

Referitor la parcările de reședință, prețul de pornire al licitațiilor pentru închirierea acestora rămâne 12 lei/lună și anul viitor.

Și tarifele pentru închirierea meselor în piețe vor fi tot cele din 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *