Indemnizatia pentru mame, intre 600 si 4.000 lei

Guvernul a plafonat indemnizatia pentru cresterea copilului stabilita de fostul executiv la 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. In sedinta de Guvern din 30 decembrie 2008, s-a stabilit ca incepand cu luna ianuarie 2009, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 85% din media veniturilor, insa nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 4.000 lei, chiar daca salariul este cu mult mai mare. Directorul interimar al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, Alexandru Pop, a precizat ieri, intr-o conferinta de presa, ca mamele care deja sunt in concediu de maternitate si beneficiaza de indemnizatie pot solicita 85% din veniturile impozabile pe care le au, daca suma obtinuta este mai mare decat indemnizatia pe care o primesc acum, de 600 lei. Totodata, dreptul la recalcularea indemnizatiei se acorda si mamelor care sunt in plata si urmeaza sa mai nasca un copil, iar “cei care au renuntat la indemnizatie, s-au intors la munca si primesc stimulentul de 100 lei, pot reintra in concediu parental pana la varsta de doi, respectiv trei ani a copilului, daca noua indemnizatie e mai avantajoasa pentru ei”, a mentionat Pop.
Alta noutate vizeaza dreptul la indemnizatie a absolventelor, de facultate care au promovat examenul de licenta in prima sesiune si care in decurs de 60 de zile de la absolvire s-au angajat, chiar daca nu au realizat venituri timp de 12 luni. Acestea nu vor primi mai putin de 600 lei lunar.
Pentru stabilirea indemnizatiei se vor lua in calcul toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal. Pentru recalcularea indemnizatiei incepand cu 1 ianuarie 2009, persoanele beneficiare trebuie sa depuna la AJPS Salaj, pana cel tarziu la data de 30 iunie 2009, o cerere scrisa insotita de acte doveditoare privind realizarea de venituri. “Pana la recalcularea cuantumului indemnizatiei pentru persoanele aflate in plata, se va acorda suma de 600 lei, urmand ca dupa recalculare, la prima plata sa fie acordate si sumele reprezentand diferenta de cuantum incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie 2009”, a mai adaugat directorul AJPS Salaj. In cazul dosarelor noi, dupa data de 1 ianuarie, prin care se solicita indemnizatia, cererile se vor depune, ca pana acum, la primarii. De aceste drepturi beneficiaza atat mamele cat si tatii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *