decembrie 7, 2022

Indemnizatia de hrana a bugetarilor se va pastra si anul viitor, la nivelul din 2019

Valoarea indemnizatiei de hrana de care beneficiaza lucratorii la stat se va pastra anul viitor la nivelul din 2019, reiese dintr-un proiect legislativ al noului Guvern al Romaniei.
Dupa cum este precizat in expunerea de motive a unui proiect de act normativ aflat la inceputul parcursului sau legislativ, anul viitor, indemnizatia de hrana va avea aceeasi valoare ca in acest an. Proiectul care stabileste, de fapt, plafoanele indicatorilor specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 a trecut recent de Guvern si se indreapta catre votul Parlamentului.
Astfel, in 2020, indemnizatia lunara de hrana ar urma sa se pastreze la valoarea de 346 de lei, valoare utilizata si in acest an. De indemnizatie de hrana beneficiaza, incepand din acest an, lucratorii la stat precum parlamentarii, angajatii ministerelor, angajatii consiliilor locale sau orice alti angajati in institutii publice.
Cei 346 de lei reprezinta, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, valoarea bruta a indemnizatiei de hrana, aceasta fiind asimilata salariilor, adica se datoreaza impozit si contributii obligatorii pentru ea, fapt ce duce la diminuarea cuantumului primit, de fapt, de bugetari.
Totodata, in nota de fundamentare a proiectului legislativ se vorbeste si de eliminarea mecanismului platii defalcate a taxei pe valoarea adaugata (split TVA), cresterea nivelului accizei totale pentru tigarete, interzicerea cumularii pensiei cu salariul din institutiile publice si asigurarea a 2% din produsul intern brut pentru apararea tarii.
Masura mentinerii valorii indemnizatiei de hrana la nivelul din acest an trebuie trebuie sa fie propusa in mod concret printr-un proiect de act normativ si adoptata de legiuitor pentru ca ea sa produca efecte juridice.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *