Indemnizația de creștere a copilului poate fi poprită pentru executarea silită a datoriilor

0
394

Curtea Constituțională a României a decis că indemnizația de creștere a copilului poate fi executată silit pentru orice datorie. Prevederea anterioară care stabilea că indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului poate fi executată silit numai dacă este vorba de recuperarea sumelor încasate necuvenit a devenit inaplicabilă din 27 mai, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei prin care aceasta a fost declarată neconstituțională. Astfel că de acum înainte și sumele provenite din indemnizația de creștere a copilului pot fi urmărite silit, pentru orice motiv.

„Curtea constată că măsura instituită de legiuitor, prin textul de lege criticat, și anume interdicția absolută a urmăririi silite a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, nu este justificată în mod obiectiv și rezonabil, de vreme ce, așa cum s-a demonstrat, acesta nu este un drept al copilului, ci al părintelui. Prin urmare, indemnizația lunară pentru creșterea copiilor trebuie să poată fi urmărită și supusă executării silite, în limitele prevăzute de cadrul legal în materie, respectiv Codul civil și Codul de procedură civilă, pentru recuperarea oricărei creanțe, deoarece, în lumina principiului legalității și a principiului bunei-credințe, subiecții de drept trebuie să aibă o conduită conformă cu cele stabilite printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu și să execute de bunăvoie, obligațiile care le revin”, scrie în Decizia CCR 232/2021, publicată în Monitorul Oficial.

Efectul imediat al oficializării deciziei citate mai sus este acela că indemnizația poate fi executată silit și pentru alte motive decât banii încasați necuvenit. Din motivarea CCR reiese clar faptul că executarea silită se poate face pentru orice fel de datorie.

Prevederea declarată neconstituțională stabilea că „drepturile prevăzute de prezenta Ordonanță de Urgență nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu”.

Concediul și indemnizația de creștere a copilului se acordă, potrivit OUG 111/2010, persoanelor care, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat venituri cel puțin 12 luni din salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură sau piscicultură.

Concediul de creștere a copilului se acordă până când acesta împlinește doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu handicap. Indemnizația aferentă concediului este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. Indemnizația de creștere a copilului poate avea un cuantum minim de 1.250 lei și o valoare maximă de 8.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.