noiembrie 29, 2022

Inchisoare pentru "anti-tiganism"! Legea a fost adoptata tacit de Senat

Plenul Senatului a adoptat proiectul legislativ care se refera la ura impotriva romilor. Este practic vorba de o initiativa legislativa privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului. Initiativa legislativa a trecut tacit de Senat si contine pedepse grele pentru persoanele care instiga la ura rasiala.
Initiatorii proiectului au invocat motive legate de o intelegere mai precisa a practicilor discriminatorii, fiindca in momentul de fata, "antitiganismul este adesea folosit intr-un sens restrans pentru a indica atitudinea anti-roma sau exprimarea stereotipurilor negative in sfera publica sau discursul de ura", au argumentat initiatorii.
"Cu toate acestea, antitiganismul da nastere unui spectru mult mai larg de expresii si practici discriminatorii, inclusiv multe manifestari implicite sau ascunse. Antitiganismul nu se refera numai la ceea ce se spune, ci si la ceea ce se face si la ce nu se face. Pentru a recunoaste impactul sau complet, o intelegere mai precisa este cruciala", completeaza initiatorii proiectului.
Initiativa defineste termenul "antitiganism" atat drept perceptia referitoare la romi exprimata ca ura impotriva acestora, cat si manifestarile verbale sau fizice, motivate de ura impotriva romilor, indreptate impotriva romilor ori a proprietatilor acestora, impotriva institutiilor/ONG-urilor, liderilor comuntatilor rome sau lacasurilor de cult, traditiilor si limbii.
Printre simbolurile antitiganiste se afla drapele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antitiganismul. Iar materialele antitiganiste sunt: imagini, mesaje text, continut audio-video, precum si orice alte semenea reprezentari, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antitiganismul.
Promovarea, in public, in orice mod, idei, conceptii sau doctrine antitiganiste se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi. De asemenea, distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, prin orice alte mijloace, de stiri si informatii, materiale antitiganiste constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.
Pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi se aplica asadar si in cazul confectionarii, vanzarii, raspandirii, precum si pentru detinerea in vederea raspandirii de simboluri antitiganiste. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a smbolurilor antitiganiste. Daca aceste actiuni sunt savarsite in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unor aspecte e interes public, nu constituie infractiune.
Initiativa a fost adoptata tacit, de Senat, prin implinirea termenului pentru dezbatere. Senatul este prima Camera sesizata, for decizional fiind Camera Deputatilor. Daca deputatii vor pastra aceste prevederi, vor trimite legea la promulgare la presedintele Romaniei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *