Stârciu / Cercetat penal pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului.

Luni, 10 iulie a.c., la ora 07.00, pe drumul comunal 79, în localitatea sălăjeană Stârciu, polițiștii Secției nr. 6 Poliție Rurală Crasna au depistat și oprit în trafic un autoturism, condus de un localnic de 34 de ani.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație alcoolică de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar polițiștii Secției nr. 6 Poliție Rurală Crasna au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

*

Gârceiu / Depistat în trafic, în timp ce conducea un ATV neînregistat, având suspendat dreptul de a conduce.

Luni, 10 iulie a.c., la ora 19.30, pe drumul comunal 6, în localitatea sălăjeană Gârceiu, polițiștii Secției nr. 1 Poliție Rurală Zalău au depistat în trafic un tânăr de 26 de ani, din comuna Coșeiu, județul Sălaj, în timp ce conducea un vehicul de tip ATV neînregistrat, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respective ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat, ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

*

Valcău de Jos / Dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Luni, 10 iulie a.c., la ora 22.00, pe drumul județean 191 D, în localitatea sălăjeană Valcău de Jos, polițiștii Secției nr. 7 Poliție Rurală Nușfalău au depistat în trafic un localnic de 67 de ani, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar polițiștii din Nușfalău au întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
*

A T E N Ț I E !

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

D R U M  B U N !