Luni, 11 septembrie, a sunat din nou clopoțelul iar în curțile unităților de învățământ au avut loc festivitățile de deschidere a anului școlar. Nu au lipsit emoțiile primei zile de școală, bucuria revederii cu colegii și dascălii, entuziasmul și urările de bine.
Alături de elevi, părinți și profesori, au fost prezenți și reprezentanți ai administrației locale și județene.
În prima zi de școală, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a fost alături de elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Zalău.
„Astăzi trăim cu toții o zi deosebită, în care marcăm, plini de emoție și de speranță, debutul unui nou an școlar și, totodată, un nou început în existența fiecărui copil. Pentru noi, adulții, viața este o școală continuă, în care învățăm să știm, învățăm să facem, învățăm să fim oameni capabili de a se respecta reciproc, a se iubi unii pe alții și a fi solidari. În calitate de părinți, suntem primii și cei mai importanți educatori ai copiilor noștri, având misiunea de a le fi alături pentru a-i încuraja și a-i ghida în această călătorie a învățării. Am auzit adesea că educația este insuficientă. Trebuie să înțelegem, însă, că educația reprezintă rodul unui efort colectiv: o clădim fiecare dintre noi, alături de copii, de școală și de societate, în ansamblul ei. Închei cu un gând de recunoștință către cadrele didactice, mulțumindu-le pentru răbdare și devotament. Tuturor – părinți, profesori și elevi – multă sănătate și succes!”, a fost mesajul transmis de Dinu Iancu-Sălăjanu.
Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a luat parte, anul acesta, la festivitatea de la Liceul de Artă “Ioan Sima”.
“Începerea fiecărui an școlar este un moment extrem de important pentru elevi, în primul rând, pentru părinți, pentru dascăli, dar și pentru noi, cei din administrația locală și aș îndrăzni să spun că astăzi este o zi cu totul și cu totul specială pentru cei mai mici, care de astăzi sunt școlari. Am citit undeva că la naștere, fiecare copil primește semințele cunoașterii, moralității și religiozității și aceste semințe devin bun al fiecărui om, doar prin educație. Drumul educației începe din familie și chiar dacă astăzi trăim într-o realitate extrem de complicată, cu foarte multe provocări cărora trebuie să le facă față generațiile tinere, am convingerea că dacă drumul educației începe de acasă, școala știe ce trebuie să facă pentru formarea acestor frumoși tineri, pentru formarea lor ca OM și pentru formarea lor profesională. Dragii mei, aveți privilegiul să învățați și să vă educați într-o lume liberă și este bine că aveți acest privilegiu, dar țineți minte că libertatea greșit înțeleasă poate să facă și foarte mult rău. De aceea, școala și sistemul de educație trebuie să orienteze ideile voastre pentru a alege situațiile cele mai potrivite pentru voi în devenirea voastră ca oameni și în devenirea voastră profesională. Dascălul, prin ceea ce face, nu are o profesie, o meserie, el are o misiune. Să îți iubești mereu elevii, să îi înțelegi mereu, să îți lași la ușa clasei grijile și greutățile cotidiene, să poți să predai chiar și atunci când poate copilul tău este balnav, să șlefuiești suflete și să formezi caractere este o misiune, iar dascălii merită tot respectul și aprecierea noastră. Vă doresc tuturor mult succes în noul an școlar!”, a fost mesajul transmis de primarul municipiului Zalău.
Inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, a transmis, de asemenea, un mesaj de început de an școlar.
„La fel ca în fiecare an, în luna septembrie, deschidem larg porțile Școlii, cuprinși de emoții și de nostalgii. Este un alt început pe care trebuie să-l privim cu speranță în suflet, cu încredere, cu optimism. Deschiderea unui nou an școlar, pe lângă faptul că este un moment de sărbătoare, de bucurie a revederii după o vacanță binemeritată, reprezintă și un nou prilej de a dovedi că suntem încrezători în destinul nostru, că suntem, oricând, capabili de performanță. Stimaţi profesori, în contextul schimbărilor pe care le aduce și acest an școlar, nobila dumneavoastră misiune devine una foarte importantă. Chiar dacă am intrat în era digitalizării, Școala nu trebuie să renunțe la principalul ei scop, acela de a educa. <Educația – spunea filozoful grec Socrates – este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas.> Nu bagajul de informații trebuie să primeze, ci Omul care îl poartă, respectiv caracterul acestui Om. Cu siguranță, prin intermediul vocației și al abnegației dumneavoastră, putem, cel puțin, egala performanțele și succesele din anul precedent. Dragi părinţi, avem nevoie, în continuare, de susținerea, de colaborarea și de înțelegerea dumneavoastră. Putem forma Oameni, putem forma caractere, putem ajunge la performanță numai dacă ne vom conjuga eforturile, numai dacă veți fi, și în acest an, mereu alături de Școală. Doar împreună vom reuși să transformăm Școala într-o Catedrală a Educației, într-o nouă șansă de afirmare și de împlinire pentru copiii și adolescenții noștri. Dragi elevi, vă adresez îndemnul de a onora, prin rezultate deosebite, numele vostru și renumele Școlii în care, astăzi, pășiți, unii dintre voi, pentru prima dată. Alegeţi întotdeauna învăţătura, pentru că un om puternic este, în primul rând, un om învăţat, un om educat! Antrenaţi-vă mintea şi cultivați-vă inima prin lectură! Întreceţi-vă, nu cu alţii, ci cu voi înşivă, ca să puteţi fi, în fiecare an, mai buni decât în anul care a trecut! Stimați profesori, dragi părinți și elevi, fie ca bucuria împlinirilor sufletești și a satisfacțiilor profesionale să vă însoţească, în tot ce urmează să întreprindeți. Vă doresc tuturor multă sănătate, putere de muncă și mult succes în anul şcolar 2023-2024”, a transmis Vasile Bulgărean, inspector școlar general.