Aproximativ 750 de doze de vaccin anti-HPV vor ajunge maine la medicii scolari si la medicii de familie, urmand ca pana la sfarsitul saptamanii sa fie vaccinate gratuit elevele de clasa a V-a si a VI-a ai caror parinti vor fi de acord cu vaccinul.
Peste 1.500 de doze de vaccin anti – HPV vor ajunge astazi la Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj pentru a fi folosite in cadrul campaniei nationale de vaccinare gratuita impotriva cancerului de col uterin a fetitelor din clasa a V-a si a VI-a. Potrivit datelor primite de la purtatorul de cuvant al DSP, Mihai Cheseli, in judet sunt inscrise in aceste clase 2.504 eleve, Ministerul Sanatatii alegand sa trimita doze mai putine cel mai probabil din cauza gradului mic de acceptare a vaccinul in campania precedenta.
Maine, jumatate din cantitatea de vaccin va fi repartiza medicilor vaccinatori (medici scolari sau, acolo unde nu sunt, medici de familie), restul pastrandu-se in depozitul DSP Salaj. In functie de acceptabilitatea la vaccinare, reprezentantii DSP asigura ca se vor suplimenta, dupa caz, cantitatile necesare in unitatile de invatamant.
De informarea parintilor cu privire la data vaccinarii se vor ocupa cabinetele medicale si dirigintii. Daca parintele nu este de acord cu vaccinarea, el va anunta medicul vaccinator, fara a fi nevoie de un document scris in acest sens. Fetitele ai caror parinti nu vor avea obiectii fata de vaccinare vor primi saptamana aceasta prima doza de vaccin, urmand ca in lunile ianuarie si mai 2010 sa le fie administrate a doua, respectiv a trei doza. Vaccinul anti-HPV se administreaza intramuscular, in brat, si poate fi facut simultan sau la orice interval fata de celelalte vaccinuri.
Informarea, bat-o vina!
In campania prece-denta, derulata in urma cu un an, in Salaj au fost vaccinate 82 de fetite de clasa a IV-a, din totalul de 1.033 inscrise in aceasta clasa. Insuccesul campaniei de atunci a fost pus pe seama lipsei informarii parintilor. Ce s-a schimbat in privinta campaniei de acum? Mai nimic.