Începe „Primăvara Poeziei”

În perioada 20-26 aprilie va avea loc a 22-a ediție a Festivalului internațional „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry”.

Sub semnul Poeziei se vor desfășura mai multe evenimente, la Zalău și în Cluj-Napoca, susținute de poeți și artiști din România, Ungaria, Italia, Scoția, Coreea de Sud, Cipru, Croația, Cuba și Austria.

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 9,30, în Sala Porolissum de la CCJAS se va desfășura concursul județean de recitare în limba română.

În aceeași sală, luni, 22 aprilie, de la ora 15.00, va avea loc concursul județean de recitare în limba maghiară.

Deschiderea festivalului e programată tot luni, de la ora 12.00, în aceeași locație, ocazie cu care se va organiza și vernisajul unei expoziții semnate de artista sălăjeană Adorján Ilona și vor fi prezentate două antologii realizate special pentru eveniment: „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry 2024” (apărută la Editura „Ab Art”) și „17 poeți sălăjeni/ 17 szilágysági költő” (apărută sub egida Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj la Editura „Caiete Silvane”).

Prima parte a zilei de marți, 23 aprilie, va fi dedicată desanturilor scriitoricești în licee din Zalău, iar de la ora 17.00, în Sala Porolissum de la CCAJS va avea loc un spectacol de poezii puse pe muzică susținut de formația l`Adyk de la Colegiul Național „Silvania”.

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 12.00, poeții invitați vor fi prezenți la sediul filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România unde vor susține și un recital de poezie.

Joi, 25 aprilie, este programată o excursie pentru scriitorii invitați în județul Sălaj, cu sprijinul ADI Țara Silvaniei. Tot joi, de la ora 17.30, în Sala Porolissum de la CCAJS va avea loc un spectacol de poezie susținut de actorul, cântărețul și poetul Laczkó Vass Róbert și pianistul Szép András în cinstea poetului Radnóti Miklós.

Vineri, 26 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Porolissum de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj vor avea loc lecturi publice, prezentări de carte și publicații.

Festivalul se va încheia vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Sala Transilvania din Zalău, cu spectacolul intitulat „Montaj” al Grupului de dans contemporan „PR-Evolution” al Teatrului Național „Csokonai” din Debrecen (Ungaria).

Pe perioada festivalului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău și al SC Transurbis SA, organizatorii derulează din nou proiectul „Autobuzul poeziei”, proiect ce presupune difuzarea, în format audio, pe autobuze Transurbis, de poezii citite în limba maternă de poeții invitați și nu numai.

A 22-a ediție a Festivalului internațional „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry” este organizată de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și UDMR Sălaj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Filialei Cluj și Reprezentanței Zalău a Uniunii Scriitorilor din România, Casei Municipale de Cultură Zalău, SC Transurbis SA, ADI Țara Silvaniei, Colegiului Național „Silvania”, Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai”, Liceului Reformat „Wesselényi”, Asociației Scriitorilor din Județul Sălaj și Asociației Culturale „Szilágy Társaság”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *