Dragi cititori, miercuri, 15 noiembrie, începe una dintre cele mai frumoase și idilice perioade ale anului, Postul Nașterii Domnului, cunoscut și drept Postul Crăciunului. Postul durează 40 de zile și se încheie la data de 24 decembrie, inclusiv.

Postul Crăciunului este un post al așteptării, al bucuriei și al speranței. Ni se pune la dispoziție un timp de înnoire, de întoarcere și de introspecție. Această disciplină spirituală are o valoare vastă, așa precum bine știm, pe lângă beneficiile sănătății fizice, se adaugă și cele ale restaurării sufletești, care sunt pilonul pentru întreaga construcție.

Așa precum orice lucru bun și trainic începe de la un miez, să ne întrebăm pentru ce postim? Care este scopul? Dacă postim pentru că așa se obișnuiește, pentru că așa e tradiția sau pentru că vrem să ne demonstrăm capacitățile, am greșit traiectoria. Dacă postim pentru sănătate, pentru diferite necesități materiale sau sufletești, este foarte bine, dar nu este suficient. Scopul principal al postului ar trebui să fie dorința unei experiențe autentice cu Iisus Christos, Mântuitorul nostru. De acolo începe tot. Nu există suflet pe fața pământului care să nu tânjească în sinea lui după un salvator suprem, după plinătate și permanență. Sunt atâția savanți, înțelepți, eroi și sfinți care au dat mărturie despre experiența acestei prezențe vii, și noi putem fi printre ei. Viața aceasta nu este toată gri, problemele care ne copleșesc, legile noi abuzive, crizele economice, toate-și au un rost, o consolare, o soluție transcendentă.

Este un timp ”vulnerabil” pentru Mântuitorul nostru, timp în care El se pregătește, ca-n fiecare an, de-a lungul generațiior, să reînvie în memoria noastră nașterea Sa. A crede asta este cu adevărat cea mai mare sărbătoare. Așadar, oameni buni, să postim pentru a ne cunoaște Creatorul, să postim pentru a înțelege noblețea misiunii noastre pe acest pământ.

Vă doresc tot binele!