Încep înscrierile la liceele militare. Peste 800 de locuri disponibile

Elevii din clasa a VIII-a se pot înscrie pentru învățământul liceal militar, pentru anul școlar 2023 – 2024, putând opta pentru unul din cele cinci colegii naționale militare.

În acest an, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, la Colegiul Național Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc și la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova sunt disponibile câte 168 locuri. La Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța sunt disponibile 144 locuri.

Înscrierea unui candidat se poate face de către unul dintre părinți (sau tutore) online sau personal, la biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar al județului/sectorului de domiciu.

Aici, candidații vor primi informații privind oferta educațională, condițiile de recrutare, selecție și admitere și vor beneficia de consiliere și îndrumare din partea personalului recrutor.

Termenul limită de înscriere este data de 24 martie 2023, iar perioada desfășurării selecției este prevăzută între 6 februarie și 11 aprilie 2023. În perioada 20 februarie – 13 aprilie 2023, candidații trebuie examinați medical.

Cine poate deveni elev la Colegiul militar

Condiţiile şi criteriile generale de recrutare a candidaților sunt cetăţenia română şi domiciliul stabil în România; vârsta de cel mult 16 ani împliniţi în anul desfăşurării concursului de admitere; absolvirea învăţământului secundar inferior sau ciclul gimnazial sau dovedirea absolvirii acestuia, până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere; existența avizelor „Admis” la selecție și „Apt” la examinarea medicală.

Nu pot fi înscrişi candidaţii care sunt absolvenţi ai clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenţi şi au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ, în învăţământul liceal sau profesional.

Studiile au durata de 4 ani (clasele IX-XII) şi se finalizează cu obţinerea diplomei de bacalaureat şi participarea la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ superior militar sau înmatricularea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari. Pe toată durata pregătirii în colegiul național militar, elevii beneficiază de școlarizare, cazare, masă, echipament, transport dus-întors pe perioada vacanțelor, asistență medicală gratuite.

Absolvenţii colegiului naţional militar au cele mai mari şanse de a avea o carieră în Armata României, datorită competențelor specifice dobândite pe parcursul celor patru ani de liceu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *