ianuarie 29, 2023

Copiii cu vârste între 3 și 5 ani pot fi înscriși la grădiniță în anul școlar 2022-2023, începând cu data de 16 mai, în cazul celor care se reînscriu. Pentru copiii care sunt înscriși prima dată, depunerile dosarelor de înscriere debutează la data de 30 mai.

Criteriile de înscriere rămân neschimbate față de cele din anul școlar în curs, a precizat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Florian Lixandru, citat de edupedu.ro

“Dosarele pentru înscrierea copiilor la grupa mică pot fi depuse începând cu data de 30 mai, iar în data de 16 mai se pot depune actele pentru reînscrierea copiilor ce urmează să intre în grupele mijlocie și mare. Am trimis semnat deja nota și urmează să o trimitem azi sau mâine către inspectoratele școlare. Condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile, și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță”, a anunțat Florian Lixandru.

Inspectoratul Școlar Județean Sălaj nu a publicat încă numărul de locuri disponibile și care este rețeaua școlară a învățământului preșcolar din județ pentru anul școlar 2022-2023.

Care sunt criteriile generale și specifice de înscriere

Ocuparea locurilor libere după finalizarea etapei de reînscriere se face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

În anul școlar în curs, criteriile generale de departajare au fost: existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/ un centru de plasament/ plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți); existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte; existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă; existența unui document medical eliberat de medicul specialist/ certificat de orientare școlară și profesională/ certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice de departajare  sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate în Consiliul de administraţie al unității şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Judeţean.

Aceste criterii specific vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generalePentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/ înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor posta, de asemenea, pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, informaţii despre capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut