Încep înscrierile la grădiniță

0
600

O informare privind cuprinderea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3-6 ani, transmisă de către Ministerul Educației către inspectoratele școlare județene, prevede că reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar următor are loc începând cu data de 17 mai, iar copiii nou-veniți se înscriu cu începere din 31 mai.

Orarul reînscrierilor și noilor înscrieri va fi stabilit de către conducerea fiecărei unități de învățământ în parte și va fi afișat la loc vizibil, în fiecare grădiniță, pentru informarea părinților și a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia și pe site-urile inspectoratelor școlare.

În ceea ce privește înscrierea, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax datele necesare privind solicitantul, copilul și opțiunile exprimate, pentru a fi introduse în aplicația specifică.

Etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor cu actele necesare se va desfășura, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară, în momentul anunțării de către unitatea de învățământ, pe zile și intervale orare, în ordinea în care aceste cereri au fost introduse în aplicație. Datele privitoare la această etapă vor fi publicate, de asemenea, la avizierul fiecărei unități de învățământ implicate și pe site-urile acestora.

Ocuparea locurilor libere, rămase neocupate după finalizarea etapei de reînscriere, se va face în ordine descrescătoare pe grupe de vârstă: grupa mare, grupa mjlocie și grupa mică. Însă, în situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere este superior numărului locurilor libere, urmează a fi aplicate criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Printre criteriile generale de departajare amintim: existența documentelor care să dovedească faptul că cel mic este orfan de un părinte sau de ambii părinți (aici se încadrează și copiii proveniți din case de copii sau centre de plasament), existența unui frate sau a unei surori, înmatriculați anterior în unitatea de învățământ respectivă, precum și prezentarea unor documente medicale care să facă dovada încadrării copilului într-un grad de handicap.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar în parte, aprobate de Consiliul de Administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean, până la data de 28 mai 2021. Aceste criterii vor fi aplicate însă doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, grădinița va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include, sub nicio formă, liste de preînscrieri organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.

Așadar, pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere/înscriere la grădiniță, conducerile unităților de învățământ preșcolar și Inspectoratul Școlar Județean vor afișa la vedere informațiile privind capacitatea instituției (numărul de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie și mare), precum și criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor. Tot la vedere vor fi expuse și informațiile privind statutul grădiniței, respectiv autorizată să funcționeze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar(ARACIP).

Pentru soluționarea posibilelor situații legate de reînscrierea ori înscrierea copiilor la grădiniță, Inspectoratul Școlar Județean va fi mediatorul principal. De asemenea, în perioada imediat următoare ISJ se va asigura că sunt îndeplinite condițiile organizatorice și logistice necesare în fiecare unitate de învățământ preșcolar.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.