Încep exproprierile pentru construirea nodului rutier de la Românași, de pe Autostrada Transilvania. Ministerul Transporturilor a pus în transparență decizională proiectul de act normativ privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aflate pe coridorul lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Realizarea de noi noduri rutiere pe Autostrăzi – Nod rutier Românași (A3 – km 26), Sectorul Poarta Sălajului – Nușfalău”.
Nodul rutier Românași va asigura legătura între Autostrada A3, sectorul Zimbor – Poarta Sălajului și comuna Românași, prin intermediul rețelei naționale de drumuri – DN 1F și a celei locale de drumuri județene – DJ 108A, în funcție de etapa de amenajare.
Pentru construirea nodului rutier, este necesară ocuparea definitivă a unei suprafețe de teren de 392.805 metri pătrați, aferentă unui număr de 215 imobile, aflate în domeniul privat și public, situate pe raza localității Românași.
Sunt vizate trei loturi de teren: unul în suprafață de 283.172 mp, aferentă unui număr de 191 imobile proprietate privată, unul în suprafață de 95.486 mp, aferentă unui număr de 6 imobile proprietate publică a statului, și un alt lot în suprafață de 14.147 mp, aferentă unui număr de 18 imobile proprietate publică a UAT-ului Românași.
Pentru cele 191 de terenuri în suprafață de 283.172 mp, aflate în proprietate privată, care vor fi expropriate, se vor acorda despăgubiri în cuantum total de circa 912 mii lei. Asta înseamnă aproximativ 3,22 lei/metru pătrat.
Banii vor fi alocați de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Pentru construirea nodului rutier de la Românași, de pe sectorul Poarta Sălajului – Nușfalău al Autostrăzii Transilvania (A3), au depus oferte două asocieri de firme românești și o asociere româno-bulgară. S-au arătat interesate să execute lucrarea Asocierea SC DRUM INSERV SRL (Zalău)– INFRA EXPERT AD (Bulgaria), Asocierea SC GP SĂGEATA PROD SRL (Bihor) – S.C SYLC CON TRANS SRL (Arad) și Asocierea S.C. SA&PE CONSTRUCT S.R.L. (Bacău)– S.C. SPEDITION UMB S.R.L. (Bacău) – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. (Bacău).
Contractul prevede proiectarea și execuția nodului rutier în termen de 10 luni, din care 3 luni sunt alocate pentru proiectare și 7 luni e perioada de execuție.
Valoarea maximă a contractului este de 71,37 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin PNRR.
Câștigătorul va fi desemnat, cel mai probabil, săptămâna viitoare, în 28 august.
Nod rutier la autostrada intrată în conservare. Se lucrează pe autostradă ca pe centura Zalău, adică deloc.
Ati fost acolo, ati vazut? Mai bine mergesi sa vedeti cum si cat s-a facut anul acesta dupa sa comentati aiurea.