Încep depunerile de proiecte pentru investiții inovative în microelectronică

500 de milioane de euro, din PNRR, sunt dedicate dezvoltării microelectronicii în România. Ministerul Economiei pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare – IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat în perioada 10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022.

”Este evident interesul European, dar și potentialul national, având rezervate 500 milioane EURO pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR. Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea acestui tip de investiție include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituțională, cercetarea academică și sistemul educațional la toate nivelele. În acest sens, sunt sprijinite două paliere importante: pe de o parte cercetarea aplicată și de cealaltă parte, transpunerea rezultatelor cercetării în piață prin facilitarea “first industrial deployment”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Vor beneficia de sprijin financiar proiectele cu o puternică componentă inovatoare

Potrivit Ministerului Economiei, aplicațiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie – 4 februarie 2022, urmând ca după recepționare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări. Desemnarea proiectelor naționale și alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ținând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivată în urma deciziei Comisiei Europene și printr-o Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT.

”Uniunea Europeană a definit componentele și sistemele microelectronice ca fiind condiția esențială a unei digitalizări sustenabile. Investițiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care și-au manifestat intenția de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale și de securitate în Europa. Prin finanțările prevăzute în PNRR, România are posibilitatea să contribuie la eforturile europene, bazându-se pe tradiția sa în domeniu, pe existența unor centre de excelență și pe unitățile industriale ale căror activități contribuie la lanțul valoric al microelectronicii și tehnologiei comunicațiilor. Vor beneficia de sprijin financiar proiectele cu o puternică componentă inovatoare, care pot include și investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale. Acestea trebuie să se integreze în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT și să poată fi incluse într-una din cele patru teme ale acestuia: anume Sense, Think, Act și Communicate”, precizează ministerul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.