Grupul ungar OPT a anunțat că ia în calcul vânzarea OTP Bank România, pe motiv că pe piața noastră lipsește potențialul de creștere prin achiziții.

Se estimează că procesul de vânzare al băncii ungurești va dura câteva luni şi, în cazul în care licitația va avea succes, un acord de vânzare s-ar putea semna în aproximativ un an.

”În paralel cu strategia de creştere organică a băncii, Grupul OTP a decis extinderea gamei de opţiuni strategice ale OTP Bank România prin testarea pieţei în vederea unei posibile vânzări a băncii. Acest proces este estimat să dureze câteva luni şi, în cazul succesului licitaţiei, posibilul acord de vânzare ar fi semnat în aproximativ un an. Acest demers nu influenţează operaţiunile curente, inclusiv atribuţiile şi activitatea zilnică a angajaţilor băncii şi nici obiectivele de vânzări ale OTP Bank România”, scrie Ziarful Financiar, care citează comunicatul primit de la OTP.

Potrivit zf.ro, grupul ungar a menţionat că în ultimii patru ani banca din România şi-a dublat dimensiunea, şi-a sporit cu 50% numărul de clienţi, a implementat numeroase iniţiative, cu precădere în zona de digitalizare, şi a creat o cultură agilă, orientată spre client.

La finalul lui 2022, OTP Bank România a avut active de aproape 20 de miliarde lei, adică puţin peste 4 miliarde de euro, fiind pe locul 10, într-o piaţă unde primele 10 bănci deţin peste 80% din active. Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 milioane lei, un profit operaţional de 217 milioane lei şi un profit net de 34 milioane lei, precizează zf.ro.

Potrivit aceleiași surse, grupul ungar a încercat în 2018 să cumpere Banca Românească, dar tranzacţia a fost respinsă până la urmă de BNR. Banca Românească a fost achiziţionată ulterior de Eximbank. OTP a încercat să cumpere Garanti Bank și Bancpost, dar procesele nu au mers până la capăt.

Reprezentanții băncii ungurești dau asigurări că procesul de vânzare nu va afecta persoanele care au conturi deschise la OTP, si nici angajații.