Înălțarea Sfintei Cruci

0
228

Dragi cititori, astăzi este sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, după cum mai este cunoscută în popor.

Ce este crucea pentru noi? Are ea vreun sens în viața noastră?

Să facem o scurta radiografie a acestui cuvânt. Cuvântul ”cruce” vine din limba latină de la crux, crucis și corespunde grecescului stauros, care înseamnă ”stâlp”(un par înfipt în pământ).

Crucea este unul dintre simbolurile cele mai răspândite și în același timp printre cele mai vechi. El se găsește pictat sau schițat în peșterile preistorice, iar în Europa preromana și precreștină, crucea a fost un simbol preferat al celților. Crucea a fost totodată preluată ca simbol legat de divinități, odată cu apariția civilizațiilor istorice, sensul ei fiind cel al vieții, al imortalității.

În Imperiul Persan, crucea era un obiect de tortură folosit pentru cei care se împotriveau regelui. Ulterior, acest obiect a fost preluat de Imperiul Roman și servea la pedepsirea sclavilor, răufăcătorilor și furilor.

De la autorul roman Plaut încoace, crucea capătă și un sens moral, intrând chiar în proverbe, desemnând un chin moral, sau chiar călăul.

Odată cu sacrificiul lui Hristos pe cruce, sensul moral al crucii capătă nuanțe mult mai profunde, dobândind o menire spirituală nemaiîntâlnită. Crucea devine calea regală către cer, care duce la Înviere și la Veșnicie. Hristos ne învață să iubim crucea, să o purtăm cu răbdare și credință și să o punem în centrul vieții noastre. El dă un sens nou suferinței, oferindu-ne pildă de trăire însuși viața Sa.

Astăzi trăim într-o lume a crucii, dar o cruce care este prea puțin înțeleasă. Crucea este pentru mulți dintre noi un simplu simbol, sau o ”purtătoare de noroc” ce atârnă de oglinzile mașinilor noastre. Nu înțelegem crucea și suferința pentru că nu credem și nu trăim cu adevărat misterul morții și al învierii lui Hristos. Căutam metode rapide de a scăpa cât mai repede și ușor de cruce și suferință. Moartea ne înspăimântă pentru că ne-am înstrăinat prea tare de adevăratele noastre origini. Mulți dintre noi ne lăsăm cu ușurință îmboldiți de filosofiile moderne și lepădam cu nechibzuință adevăratele valori ale vieții care odinioară au zidit eroi și sfinți.

Ce este crucea pentru noi? Are suferința vreun rost în viața noastră? Sau totul este întâmplător, nebunie, sortit hazardului?

Vă invit la o reflecție! O sărbătoare binecuvântată!

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.