Înainte, tot înainte, spre Borș. CNAIR, obligată să semneze contractul pentru segmentul A3 Chiribiș-Biharia

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) obligă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să semneze contractul cu Precon pentru lotul Chiribiș-Biharia, de pe Autostrada Transilvania.

Realizarea segmentului de 29 de kilometri Chibriș-Biharia, de pe A3, a fost blocată încă din toamna anului trecut din cauza contestațiilor. Antreprenorul Precon acuza CNAIR pentru tergiversarea semnării contractului, în timp ce ministrul Transporturilor a dat vina pe constructor pentru blocaj.

Contestația constructorului Precon a fost admisă la CNSC conform deciziei care s-a publicat la finele lunii februarie. Precon Transilvania a susținut că a solicitat de două ori CNAIR să stabilească o dată pentru semnarea contractului, înainte de a se adresa CNSC pentru obligarea autorității contractante la semnarea acestuia.

Încă 29 de kilometri din A3, în doi ani

În august 2023, secțiunea Chibriș-Biharia de pe Autostrada Transilvania (A3) era deblocată prin desemnarea câștigătorului licitației pentru acest segment de autostradă. Câștigătorul contractului de 785 de milioane de lei fără TVA, cu un termen de realizare de 24 de luni, a fost desemnată firma bihoreană Precon. Contestațiile succesive au blocat, însă, proiectul finanțat din fonduri nerambursabile.

Câştigătorul licitaţiei pentru construcţia subsecţiunii Chiribiş – Biharia a Autostrăzii Transilvania este o asociere de constructori români, Precon Transilvania SRL– Citadina 98 SA, care, în 24 de luni, va trebui să construiască cei 28,55 de kilometri.

„De la momentul semnării contractului, Asocierea va avea la dispoziție 24 de luni, din care 6 luni pentru perioada de proiectare + 18 luni perioada de executie a lucrărilor, pentru finalizarea celor 28,55 de km ai acestei secțiuni de autostradă”, a declarat șeful CNAIR la momentul anunțării câștigătorului licitației. 

Pe Autostrada Transilvania, între Cluj-Napoca și Oradea, în septembrie 2023 a fost deschis traficului lotul Nuşfalău – Suplacu de Barcău, situație în care România a atins pragul de o mie de kilometri de autostradă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *