In Zalau, comision de 16% la schimb valutar!

Inca din septembrie 2008 s-a deschis o casa de schimb valutar, in Zalau, care percepe un comision de 16% la cumpararea de valuta. In primele saptamani, SC SARALEX GRUP SRL (situata vizavi de Perla), nu percepea comision si avea un schimb valutar mai avantajos, pentru a atrage clienti, insa de la 1 octombrie, comisionul la cumparare a fost stabilit la 16%, iar cel pentru vanzare a ramas la 0%. De atunci, peste 50 de salajeni au facut reclamatii la Protectia Consumatorilor Salaj, atat scrise cat si telefonice, potrivit inspectorului sef adjunct, Dorina Rednic.
Din graba si neatentie, cei care au schimbat valuta si nu au vazut comisionul, au pierdut sume considerabile, cea mai mare suma pe care a pierdut-o unul dintre reclamanti fiind 3.500 lei. Societatea a fost amendata in toamna cu 3.000 lei, apoi cu 30.000 lei pentru inducerea in eroare a consumatorilor prin modul diferit de afisare a comisioanelor. Dar, apoi, a intrat in legalitate. Legea permite practicarea unui comision la schimb, insa casiera are obligatia ca, inainte de operatiunea efectiva de schimb valutar, sa informeze consumatorul, atat verbal cat si in scris asupra cursului si comisionului practicat, prin completarea unui formular de acceptare a tranzactiei, semnat de ambele parti. “Aproape zilnic primim sesizari telefonice in privinta casei de schimb, iar unele persoane spun ca nu au fost informate si verbal asupra comisionului, fapt care nu-l pot dovedi fiind cuvantul casierei impotriva cuvantului pagubitului. Societatea respecta prevederile legale, nu putem face nimic daca clientul semneaza formularul de acceptare a tranzactiei care contine toate informatiile prevazute in Ordinul 205/2007, inclusiv fraza «am fost informat atat verbal cat si in scris». Operatorul economic are de partea sa forta juridica obligatorie a formularului, semnat de catre ambele parti, fara obiectiuni. Salajenii in cauza si-ar putea recupera banii doar in instanta, insa e greu fara martori”, a precizat Rednic.
Atentie salajeni, unde va schimbati banii, iar inainte de a efectua tranzactii de acest gen, fiti atenti la comisioane si cititi formularele inainte de a semna!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut