În timp ce Tunelul Meseș este în blocaj, cel de pe Autostrada Sibiu – Pitești ar putea fi gata în 2026 (foto&video)

Lucrările pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, care se întinde între Curtea de Argeș și Tigveni, progresează rapid, potrivit Asociației Pro Infrastructură. Există speranțe concrete ca până în decembrie 2026, șoferii să poată circula pe această secțiune, incluzând și primul tunel rutier forat vreodată pe o autostradă din România.

foto captură video Asociația Pro Infrastructură

Reprezentanții asociației au realizat o filmare aeriană a celor 9,861 km din această secțiune. Un element important al proiectului îl constituie tunelul Curtea de Argeș, cu o lungime de 1,35 km, unde excavarea a depășit deja prima galerie de legătură dintre cele două sensuri de mers.

Deși progresul este semnificativ, constructorii se confruntă cu anumite provocări, în special din cauza traversării unor zone cu teren nisipos, considerate a fi printre cele mai dificile pentru construcția de tuneluri.

„Din păcate, așa cum se vede din imagini, antreprenorul Porr a dat de o zonă cu mult nisip, unul din cele mai dificile tipuri de teren în care poți construi ceva, mai ales un tunel. Și nici pe restul lotului lucrările nu sunt de lepădat: viaducte multe, lungi și adânci, consolidări serioase de făcut pe mulți versanți cu risc de alunecare. Un mic munte de muncă,” apreciază reprezentanții Pro Infrastructură.

foto captură video Asociația Pro Infrastructură

Contractul a fost semnat cu Porr în 15.11.2021, are ordin de începere emis în 01.03.2022 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție.

„Așadar, finalizare în martie 2027, însă stadiul fizic estimăm că a depășit 27-28% și termenul de inaugurare țintit de cei de la Porr, decembrie 2026, puțin înaintea celui contractual, este în continuare fezabil în ciuda lucrărilor grele.”

Sursa foto&video Asociația Pro Infrastructură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *