O prelungire a activitatii medicilor de familie
La subsolul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, intr-un spatiu pus la dispozitie de catre Consiliul Judetean Salaj, isi are sediul Centrul de Permanenta Zalau. Unitatea sanitara recent data in folosinta asigura continuitatea asistentei medicale dupa terminarea programului stabilit pentru activitatea curenta a medicilor de familie, in cadrul cabinetelor de medicina de familie din zonele arondate. La asigurarea continuitatii participa noua medici de familie. Coordonatorul centrului, cel care asigura coordonarea activitatilor din punct de vedere administrativ, este dr.Olimpia Moigradean.
Am rugat-o pe d-na dr. Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, sa ne ofere cateva detalii despre serviciile medicale acordate in cadrul Centrului, despre finantarea lui, despre retribuirea medicilor de familie care presteaza servicii in cadrul centrului. Referitor la serviciile medicale, dr. Ligia Marincas ne spune ca se asigura asistenta medicala in afectiunile acute si urgentele medico-chirurgicale, in limita competentei medicului de familie si posibilitatilor tehnice. Se fac trimiteri catre alte specialitatii in vederea internarii, in situatii care depasesc competenta medicului de familie. Se administreaza medicamentatia necesara tratamentului de urgenta, care se asigura din trusa de urgenta a centrului sau a cabinetului medical in cazul in care permanenta se asigura la cabinetul medical. Totodata, la solicitarea pacientului, se va elibera adeverinta medicala, cu care pacientul se va prezenta a doua zi la medicul sau de familie pentru prescrierea retetei. In zilele de sambata si duminica si in sarbatorile legale, medicamentatia se asigura din trusa de urgenta atat cat va fi necesar pacientului pana ajunge la medicul sau de familie.
Si cei neasigurati beneficiaza de serviciile medicale
Ceea ce am mai retinut din discutia cu dr. Ligia Marincas este faptul ca serviciile medicale se acorda oricarei persoane care le solicita, indiferent daca aceasta este asigurata sau neasigurata. Costurile aferente medicamentelor si materialelor sanitare necesare pentru trusele de urgenta ale centrului de permanenta se suporta prin bugetul Ministerului Sanatatii, din fondurile alocate programului de urgenta prespitaliceasca. Dotarea minimala necesara functionarii centrului, utilitatile, plata acestora sunt asigurate de Consiliul Local Zalau. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate incheie contracte cu medicii de familie, care impreuna cu asistentii lor constituie echipe de garda pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale primare. Totodata, CJAS Salaj deconteaza cabinetelor de medicina de familie, in termen de 20 de zile calenda-ristice de la depunerea documentelor, contravaloarea orelor de garda efectuate in centrul de permamenta.
Dr. Ruzici: Sincera sa fiu, sunt incantata
Cum spuneam, luni a inceput activitatea la Centru de Permanenta Zalau. Primul medic de garda la centru a fost dr. Olimpia Moigradean. 18 pacienti au trecut pragul unitatii medicale in acea zi,cei mai multi dupa lasarea serii. Ieri, de garda era dr. Stela Ruzici. Dupa ce a luat in pri-mire cabinetul de consultatii si sala pentru medici, d-na Ruzici ne-a declarat ca este incantata de… investitie. Era necesar acest centru, o data pentru ca decongestioneaza serviciul de urgenta a Spitalului Judetean, apoi pacientii pot fi tratati sau trimisi la medicul specialist, dupa caz. Unele tratamente precum injectiile se pot aplica aici fara a fi nevoie a se apela la mediul privat. Sincera sa fiu, sunt incantata de ceea ce vad, este o realizare deosebita si mai ales este in folosul cetateanului sa poata apela la asistenta medicala primara permanenta.