In Salaj se fura lemne de foc, in timp ce padurile noastre merg masiv si legal la export

In Salaj se fura lemne de foc,  in timp ce padurile noastre  merg masiv si legal la export

E criza de lemne de foc în Salaj. Acum, la mijitul primaverii, când lemnele programate pentru iarna s-au cam terminat din cauza gerului care ne-a dat de furca în iarna aceasta, odaile locuintelor nu pot ramâne neîncalzite.
Noile reglementari din Codul silvic parca sunt facute tocmai pentru cei care au nevoie de doi-trei metri cubi de lemne pentru iarna si nu pentru marile companii care ne praduiesc padurile. Daca ai un hectar de padure lasat din mosi stramosi, trebuie întabulat, altfel nu esti proprietar, chiar daca ai titlul de proprietate, si nu ti se pot marca lemne din padurea ta. Numai ca întabularea unui hectar de padure îti aduce o golire de buzunar cam de cinci milioane de lei vechi. Oamenii îsi privesc padurile si doar atât. Aa ajuns în situatia de a-si taia pomii din gradina pentru a se încalzi. Lucratorii silvici nu se încumeta sa marcheze lemnul din padurea cetateanului la solicitarea acestuia, pentru ca respectivul cetatean nu si-a întabulat padurea si risca amenzi usturatoare.
Avem o legislatie facuta în defavoarea micilor proprietari de paduri, a oamenilor simpli de la tara, care n-au alta sursa de încalzire decât lemnul. Asta în timp ce parlamentarii nostri dau cale libera la exportul lemnului.
Nu e de mirare ca în ultima perioada se produc tot mai multe infractiuni silvice cu cantitati mici de masa lemnoasa necesare pentru încalzitul locuintelor din mediul rural, iar lemul masiv pleaca în cantitati mari, legal, la export.
Buletinele informative primite de la Inspectoratul de Jandarmi al Judetului Salaj ne dezvaluie câteva furturi de lemn, dar si de carbune. stop_coloana
Astfel, un cetatean de 30 de ani din |imleu Silvaniei a taiat fara drept 0,71 metri cubi masa lemnoasa de pe raza localitatii Bic. |i din ce specii “pretioase”; carpen, plopi si salcie, creând un prejudiciu de 859 de lei. Omului i s-a confiscat motofierestraul Husquarna, lemnul a fost predat Ocolului Silvic Magura |imleului, iar omului i s-a întocmit dosar penal.
La Sarmasag, doua persoane – V.J de 29 de ani si R.H. de 23 de ani – au “strâns” 11 saci cu carbuni de la mina de suprafata Sarmasag, carbuni ce urmau sa fie dusi acasa pentru încalzit. Prejudiciul a fost de 168 de lei. Carbunele a fost restituit administratorului minei, iar faptuitorilor li s-au întocmit acte de sesizare privind savârsirea infractiunii de furt.
În padurea Valea Hijului, din hotarul comunei Benesat, doi indivizi – B.L de 26 de ani din Zalau si C.I. de 23 de ani din Ticau, judetul Maramures – au taiat 2,2 metri cubi de masa lemnoasa din specia cires, creând un prejudiciu de 863 de lei. |i lor li s-a confiscat motofierestraul Husquarna, masa lemnoasa a fost predata Ocolului Silvic Ulmeni, iar cei doi s-au ales cu dosar penal, pentru savârsirea infractiunilor de taiere fara drept si furt de arbori.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *