octombrie 4, 2022

În Sălaj, iodura de potasiu se distribuie doar la Zalău și la Sâg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă tuturor persoanelor sub 40 de ani să își ridice, din farmacii, pastilele de iodură de potasiu.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a afirmat, luni, Alexandru Rafila.

La câteva ore după îndemnul oficialului, care a stârnit un val de îngrijorare în rândul populației, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că desfășoară o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu.

“Reamintim faptul că iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie. Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv. Important! Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”, au transmis reprezentanții ministerului.

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani, doar în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

“Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, au adăugat reprezentanții Ministerului Sănătății.

La nivel național, sunt 2.500 de farmacii care distribuie aceste pastile, în mod gratuit, pe baza rețetei medicale.

12 farmacii din Sălaj distribuie iodură de potasiu

Potrivit datelor furnizate de Ministeul Sănătății, la nivelul județului Sălaj sunt 12 farmacii care distribuie pastilele de iodură de potasiu. 11 dintre ele sunt în Zalău, iar una este în comuna Sâg.

Fiecare persoană care dorește iodură de potasiu se adresează mai întâi medicului de familie. Acesta eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă pacientul este eligibil.

Pentru pacientul minor (copil sub 18 ani) aflat în evidența medicului de familie, prescripția medicală se eliberează reprezentantului legal, dar pe numele pacientului minor.

După eliberarea prescripției medicale, pacientul se adresează oricărei farmacii din listă și ridică comprimatele de iodură de potasiu.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medicină de familie și completează declarația pe propria răspundere în fața medicului de familie, apoi va primi prescripția medicală, în cazul în care este eligibil.

Farmaciile vor elibera medicamentul în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la acest medicament.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Medicii de familie pot prescrie o singură dată comprimatele de iodură de potasiu pacienților eligibili aflați în evidența proprie, precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF.

În cazul pierderii prescripției medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripție medicală sau pe numele minorului, după caz, menționându-se distinct pe formular „duplicat”.

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din listă este de 6 luni de la data recepției. La finalul perioadei de 6 luni, farmaciile din listă vor preda către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cantitățile rămase în stoc, precum și acordurile pacientului privind administrarea tratamentului și prescripțiile pe baza cărora au eliberat medicamentul, pe baza de proces verbal de predare-primire.

Specialiștii în sănătate spun că tabletele de iod vor fi acordate cu prioritate copiilor și femeilor însărcinate (pentru a-și proteja bebelușul nenăscut). Copiii (incluzând și copiii alăptați) sunt cei mai sensibili la radiație și prezintă cel mai mare risc de contaminare. În cazul copiilor nou-născuți, se recomandă stabilirea dozei de către medic și urmărirea funcției tiroidiene. Persoanele tinere (între 18 ani și 40 de ani) sunt mai puțin sensibile la acest tip de radiație decât copiii. Doza depinde de vârsta și de greutatea corporală.

Femeile însărcinate sunt o categorie de risc, deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta și poate afecta fetusul în dezvoltare. Femeile care alaptează li se recomandă, pe lângă administrarea iodurii de potasiu, și prioritizarea pentru celelalte măsuri de protecție.

Adulților cu vârsta peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este redus la această categorie de vârstă și riscul de reacții adverse este mai mare. Excepție vor face situațiile în care autoritățile oficiale anunță un nivel ridicat de radiație sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere mare la radiație.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.