septembrie 28, 2022

În România cresc aproape toate: PIB-ul, economia, inflația, numărul de salariați

  • Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.

Comisia Naţională de Strategie și Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului.

”În elaborarea prognozei de vară, CNSP a reevaluat evoluțiile indicatorilor macroeconomici pentru anul 2022 luând în considerare datele lunare disponibile din perioada ianuarie-mai 2022, în condiţiile prelungirii conflictului dintre Rusia și Ucraina. Revizuirea anuală a fost determinată de corecţiile statistice predominante la nivelul primului trimestru (circa +2,4 pp), având în vedere faptul că datele publicate de INS au fost peste așteptările conturate în aprilie, când a fost proiectat scenariul prognozei de primăvară. Profilul prognozei a fost păstrat pentru ultimele două trimestre în ipotezele inițiale ale unei atenuări de dinamică pe fondul prețurilor ridicate, a afectării ramurilor industriale dependente energetic și a trecerii în teritoriu negativ a ritmului anual al câștigului salarial real lunar”, se precizează în informarea CNSP.

PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.

Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.

Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.

Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.

sursa foto: CNSP

Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.

Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună. În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.

Documentul integral poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.