In memoriam – GRIGORE VIERU

In data de 10 martie 2009, la Scoala Gimnaziala “Avram Iancu” din Halmasd, s-a desfasurat o activitate dedicata poetului basarabean Grigore Vieru, plecat prea devreme dintre noi, probabil pentru a se intalni acolo, sus, cu fratele Eminescu. Acest demers literar – artistic a fost sustinut de elevii clasei a II-a B indrumati de profesor Florica Opris si de cei ai clasei a IV-a pregatiti de doamna invatatoare Maria Moisi.
Pe scurt, activitatea omagiala a inclus o prezentare a vietii si operei marelui disparut,un recital de versuri sustinut de elevii clasei a VII-a B din care spicuim cateva titluri: “Legamant”, “Faptura mamei”, “Casa mea”, “In limba ta”, “Formular”. Au urmat minunate poezii pentru cei mici, in interpretarea elevilor clasei a IV-a, din care amintim: “Mama”, “Bunica”, “Puisorii”, “Primavara”, “Toamna”, “Iarna”, “Cum se spala ariciorii”.
N-au lipsit nici aforismele, vorbele intelepte, adunate sub titlul “Cuvinte din batrani”, cu care elevii mai mari si-au incantat asistenta. Va oferim cateva aforisme: “A fi zilnic frumos si simplu – ce truda!”, “Muzica este razbunarea frumusetii pe uratenie”, “Plec zilnic dupa castig la minele de aur ale graiului meu”, “Merit mai mult, dar nu am vreme sa cer”.
Actiunea a fost intregita de o expozitie de carte si o auditie muzicala cu cantece pe versuri de Grigore Vieru interpretate de indragitul cantaret Tudor Gheorghe. In loc de final, versurile poetului prin care ni se adreseaza asa cum numai el stia: frateste, sincer, plin de bucurie si de speranta: “Din Basarabia va scriu, / Dulci frati, de dincolo de Prut. / Va scriu cum pot si prea tarziu, / Mi-e dor de voi si va sarut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *