In loc sa-i izgoneasca pe romii din Lupoaia, Eugen Terec le-a construit un centru social de peste 150.000 de lei

In loc sa-i izgoneasca pe romii din Lupoaia,  Eugen Terec le-a construit un centru social  de peste 150.000 de lei

De peste cinci ani, primarul comunei Creaca, Eugen Terec, se lupta prin instantele de judecata sa scape de colonia de romi care s-a instalat ilegal in Lupoaia. Primarul de Creaca a depus în instanta solicitarea de a demola locuintele romilor. Asta în anul 2012. Dupa multe amânari, instanta a dat câstig de cauza Primariei din Creaca. Romii au atacat cu apel hotarârea Tribunalului Salaj. Primarul Eugen Terec ne informa la inceputul lui 2016 ca Curtea de Apel Cluj a respins apelul lor, mentinând decizia de evacuare data de Tribunalul Salaj. Prim-edilul spunea atunci ca va începe actiunea de evacuare, odata cu venirea primaverii.

rn

Au trecut doua primaveri de atunci si romii stau bine mersi la Lupoaia. S-a razgandit si primarul intre timp. Ba s-a gandit sa le si puna la dispozitie un centru social.
Cum vechea scoala din Lupoaia a fost distrusa de o furtuna in vara anului trecut, primaria a decis sa o demoleze si a construit o alta cladire. Costurile au fost suportate de Guvernul Romaniei si de bugetul local, ajungand la suma de peste 150.000 de lei, conform celor declarate de Eugen Terec.
"Utilitatea noii cladiri construite? Va fi un centru social pentru romi, ca sa ii educam. Vom realiza o colaborare cu ceva fundatie, cu profesori pensionari din sat si le vom oferi educatie romilor", spune primarul Terec, care crede acum ca-i poate integra pe romi in comunitatea in care pana acum au facut multe rautati.
Satenii sunt sceptici dupa atatia ani de teroare ca din clipa in clipa romii dau atacul in vreo gospodarie. Unii au ales de altfel sa se mute in alta parte, vazand ca primarul nu-i poate muta pe romi.
Familile de romi s-au asezat demult pe pasunea satului Lupoaia, construindu-si aici un fel de case din chirpici, fara nici o autorizatie. “ntre timp li s-au adaugat alte si alte familii, pana cand colonia a luat proporti.
Locuitorii satelor Lupoaia, Creaca, Prodanesti, Borza se plâng primarului an de an, dar mai ales toamna de toamna, ca le sunt praduite recoltele din câmp, ca li se fura gainile din cotet, ca le-au fost sparte casele.
Acuma, cine stie, poate ca daca fac putina carte ciorditorii s-or lasa de ciordit si lupul isi va schimba naravul la Lupoaia.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *