octombrie 5, 2022

În loc sa ajunga la politistii care îsi risca viata, bonusurile la salarii ajung la sefi sau la secretarele ori soferii lor

Purtatorii de cuvant sau apropiatii sefilor iau banii alocati pentru curaj in exercitarea profesiei

rn

Bonusurile de excelenta în politie se acorda preferential, acuza sindicalistii din sistem. Teoretic, ar trebuie sa ajunga la agentii care îsi risca viata în strada, dar în realitate se duc la cei care stau în birouri, citeaza Digi24 surse sindicale, care cer, ca solutie extrema, ca aceste bonusuri sa nu se mai acorde deloc si banii sa fie folositi pentru investitii în echipamente, spre exemplu.
Aproape 80 la suta dintr-un bonus oferit de Ministerul de Interne pentru fapte de curaj se duce într-o directie total gresita, spun politistii.
Dumitru Coarna, liderul celui mai mare sindicat din Politia Romana, SNPPC, face denunturi grave.
"Salariul pentru lucrari de exceptie este prevazut în lege în sintagma "lucrari de exceptie si misiuni speciale". În timp si spatiu, si-a pierdut sensul juridic si a fost transformat de cele mai multe ori într-un bonus pentru soferi, secretare, purtatori de cuvant, pentru cei aflati în jurul sau în legatura cu seful", spune sindicalistul.
În cazul unui sef din politie bonusul poate ajunge la peste 4.000 de lei pe luna in plus la salariul de baza.
Iulian Surugiu, lider de sindicat, spune ca banii merg de multe ori tocmai la sefi contestati de subalterni.
"Beneficiaza de niste bani pe care nu îi merita. Daca cineva o sa faca o cercetare asupra notelor de fundamentare în baza carora se acorda aceste salarii, o sa vedem ca în multe cazuri sunt comandanti contestati de propriii lucratori, dar ei beneficiaza, 6 luni comandantul, 6 luni adjunctul", accentueaza sindicalistul defectul acordarii bonusurilor.

rn

Liderul sindical Dumitru Coarna
spune ca si in Salaj e ca peste tot

rn

Liderul de sindicat Dumitru Coarna sustine ca inclusiv la IPJ Salaj bonusurile sunt date preferential. Acesta a explicat ieri pentru Graiul Salajului ce inseamna "lucrare de exceptie", subliniind ca in Salaj aceste bonusuri sunt o raritate.
"Lucrare de exceptie înseamna sa faci altceva decât ai în fisa postului. Sa ai, de exemplu, o interventie la un incendiu si sa salvezi vieti, sa ai o captura de pistoale mitraliera, droguri sau munitie. La MAI, 40 la suta din efective primesc salariul pentru lucrari de exceptie, iar la IPJ Salaj, de exemplu, primesc sub 3 la suta", spune liderul sindical.
Din Salaj nu sunt informatii la zi despre bonusuri, dar pot servi ca exemplu ultimele bonusuri acordate de fostul sef al IPJ Salaj, Ovidiu Dosa, cand au fost recompensati in cea mai mare parte oamenii apropiati conducerii.
Repartizarea salariilor de excelenta pentru merite deosebite politistilor din cadrul IPJ Salaj pe semestrul II din 2017 s-a facut pe 14 iunie anul trecut. 12 politisti au primii in plus la salariul de baza sporuri intre 30 si 50 la suta din acesta, pe o perioada de sase luni.
Cei care sau bucurat de bonusul salarial au fost: 50 la suta din salariu – Danciu Silviu, sotul fostului adjunct I.P.J. Salaj, Danciu Gabriela; Boldea Horea, seful Politiei Orasului Jibou; Campean Silviu, seful de Post Politie Fildu de Jos. 40 la suta din salariun – Crisan Mircea, seful Serviciului Logistic al IPJ Salaj; Ghiurcuta Ioan, ofiter investigatii criminale la IPJ Salaj; Calugar Calin, agent de politie la Politia Municipiului Zalau. 30 la suta din salariu – agent de politie Maria Cristea, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj; Darjan Gabriel, ofiter rutier la IPJ Salaj; Jula Ioan, seful de Post Politie Bobota; Badea Marius, agent de politie Ordine Publica Municipiul Zalau; Moldovan Grigore, agent de politie la Politia Oras Jibou; Opris Dorel, agent de politie Politia Oras Simleu Silvaniei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.