In lipsa subventiilor, rata somajului risca sa se dubleze

In plina criza, cand este nevoie de bani pentru sustinerea pietei fortei de munca, bugetul alocat in acest sens este insuficient. Mircea Pop, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, s-a aratat nesatisfacut de banii alocati pentru masurile active (subventii), pe care agentia se baza pentru contracararea cresterii rapide a somajului. Mai ales ca judetul nostru are cea mai mare rata a somajului din nord-vestul tarii si se afla pe locul doi in Transilvania, dupa Hunedoara. “Pentru ocuparea temporara a fortei de munca in mediul rural (in cadrul primariilor), unde sunt cei mai multi someri si majoritatea neindemnizati, am solicitat 26 miliarde lei vechi si am primit doar 5. De asemenea, pentru masurile de stimulare a incadrarii unor categorii defavorizate precum absolventii, cei cu varsta de peste 45 de ani sau persoanele cu handicap, pentru primele de mobilitate si altele, suma primita este sub 50% din necesar. La sfarsitul lunii aprilie va fi o rectificare de buget. Daca nu vom primi o suplimentare pe masurile active, ma astept ca rata somajului sa depaseasca 10% pana la sfarsitul anului”, a precizat Pop. Anul trecut, rata somajului era, in Salaj, in jur de 5%.
Daca s-ar primi banii necesari, in mediul rural ar putea fi incadrate in munca cel putin 600 de persoane, iar pe baza subventiilor acordate pentru stimularea incadrarii in munca a categoriilor defa-vorizate, alte peste 1.000 de persoane. Asta pentru ca angajatorii sunt interesati de subventii. Situatia din judet in ceea ce priveste bugetul alocat este intalnita in prezent in toata tara. Pop a purtat o discutie cu secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, saptamana trecuta si a solicitat o suplimentare a fondurilor, avand in vedere somajul crescut din judetul nostru.
Anul trecut, pe toate masurile active de ocupare a fortei de munca au fost angajati circa 1.700 de salajeni.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut