noiembrie 29, 2022

In Ileanda au (re) inceput lucrarile la statia de epurare

Ieri, 16 iulie 2019, au reinceput lucrarile la statia de epurare din Ileanda, in cadrul proiectului de introducere a retelei de canalizare in localitatile Ileanda si Bizusa. Din declaratile primarului Cornel Dorel Lar (PSD), lucrarea a inceput in 2013 de catre fosta administratie PNL, dar pana sa ajunga la primarie in 2016, sustine ca in perioada 2014-2016 nu s-a lucrat la canalizare si ca el a reluat lucrarile in 2017. Acum s-a ajuns pe ultima suta de metri in realizarea acestei statii de epurare, cu foarte mare greutate, deoarece conform celor spuse de actualul primar "la un moment dat a disparut increderea intre beneficiar Comuna Ileanda, constructor CPJ Satu Mare si principalul finantator Ministerul Mediului, pentru ca nu s-au facut decontarile lucrarilor la timp, la vremea respectiva". Primarul face referire la anul 2013, cand primar era Petru Satmari de la PNL. In mandatul sau, Cornel Lar sustine ca a facut o "gramda de demersuri" in sensul ca s-a dus la Bucuresti la Ministerul Mediului, la CPJ la Satu-Mare pentru a relua lucrarile si a asigurat resursele financiare pe care comuna Ileanda si le-a asumat prin contractul de finantare. Astfel ca, in 2017 s-au reluat lucrarile, care la un moment dat s-au oprit, ne-a spus primarul "nu din cauza lipsei fondurilor financiare, ci din cauza lipsei personalului" la firma constructorului. "Am ajuns chiar in situatia in care l-am actionat in instanta pe constructor pentru ca eu am ramas cu niste bani nefolositi din cauza ca nu s-au facut lucrarile", ne-a mai spus edilul Ileandei. Conform contractului de finantare lucrarile la statia de epurare ar trebui sa fie gata in 31 decembrie 2019, si desi spera, primarul nu crede ca vor fi gata: "eu as fi multumit daca perioada similara anului viitor, cum suntem acum, sa fie data in functiune cu toate probele tehnologice, dar inca nu este nimic bransat la reteaua de canalizare". 

rn

De la Ministerul Mediului au fost absorbiti 6 milioane de lei, la care comuna Ileanda participa cu un 1.800.000 de lei, in cadrul proiectului de introducere a retelei de canalizare. Dar, s-au realizat si alte lucrari a caror cheltuieli, nu au fost cuprinse in acest proiect, de exemplu realizarea stalpilor de energie electrica pentru alimentarea statiei de epurare, pentru care primarul sustine ca a platit 97.000 de lei. Valoarea totala a lucrarilor ar urma sa se "inchida" undeva pe la 10 milioane de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *