În ianuarie, varianta Omicron ar putea fi dominantă în România

Valul 5 ne va afecta mai rău ca valul 4, iar presiunea pe sistemul sanitar va fi uriașă. Circa 60 la sută din populația vulnerabilă este încă nevaccinată

În a doua jumătate a lunii ianuarie, mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu Covid-19 vor fi, cel mai probabil, cu varianta Omicron. Transmisibilitatea ridicată și numărul mare de persoane vulnerabile nevaccinate vor solicita sistemul sanitar mai tare decât s-a întâmplat în valul 4, atrag atenția specialiștii.

Miercuri, 29 decembrie, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila, și conf. dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolior Transmisibile, au prezentat pachetul de măsuri pe care Ministerul Sănătății l-a luat şi îl organizează în perioada imediat următoare, ca un răspuns din punct de vedere medical la o creştere a numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, cu scopul de a reduce impactul acestei boli asupra populaţiei din România, precum și  o estimare a modului în care va evolua în următoarele săptămâni pandemia COVID-19 în ţara noastră.

Bolnavii, greu de numărat și de ținut sub control

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 60% din populația vulnerabilă a României este nevaccinată. Numai 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster.
Alte minusuri consemnate de autorități sunt lipsa intrumentelor de control al răspândirii îmbolnăvirilor (urmărirea contacților) prin necompletarea formularului de localizare de către aproximativ 50% dintre călătorii sosiți din state puternic afectate de tulpina Omicron, nerespectarea măsurilor de carantinare de un procent important de persoane sosite in această perioadă, întârzierea adoptării legislației referitoare la introducerea pentru o perioadă limitată a certificatului electronic Covid-19, ca măsură de limitare
a răspândirii bolii.

Ca și concluzie, există o populație receptivă numeroasă, iar riscul este dublat de răspândirea masivă a tulpinii Omicron. Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile).

Chiar în condițiile măsurilor non-farmaceutice implementate în prezent, este posibil ca după jumătatea lunii ianuarie 2022, Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioada scurtă de timp. Acest fapt va avea efecte directe și indirecte asupra capacității de răspuns
a sistemului sanitar.

Ca impact direct, e menționată posibilitatea mai rapidă de infectare a persoanelor susceptibile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 60 de ani. În plus, chiar și în situația în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021, spun specialiștii.

Ca impact indirect, infectarea masivă poate determina absenteismul de la locul de muncă a personalului sanitar. Deși simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea
acestora la domiciliu.

Potrivit autorităților, este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 și 41 de zile de la începutul valului V, iar pe secțiile ATI nivelul maxim de încărcare să fie atins între 20 și 33 de zile de la începutul Valului V.

Accent mai mare pe tratamenul în ambulatoiu și la medicii de familie

Pe lista de măsuri a autorităților figurează înființarea la Ministerul Sănătății a Grupului de Managemement al Informațiilor Operative în Sănătate (GMIOS), care să coordoneze alocarea resurselor de asistență medicală pentru pacienții Covid-19, dar și pentru cei cu alte patologii, o evidență în timp real a capacității ATI în spitalele din România, înființarea la nivel județean a unor structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești (prefect, reprezentant al CJ, DSP, manager/director medical de la spitale), noi planuri de comunicare între structurile medicale, respectiv de informare între acestea și populație. Lista centrelor de testare si de evaluare din fiecare județ va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății și pe cele ale DSP-urilor.

Autoritățile își propun creșterea rapidă a capacității de testare (introducerea decontării testelor pe bază de antigen la nivelul cabinetelor medicilor de familie), organizarea și operaționalizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme ușoare și medii, crearea centrelor de evaluare pentru pacienții cu forme medii care au factori de risc (evaluare biologică și imagistică în vederea administrării de tratament antiviral în ambulatoriu), realizarea Ghidului de recomandări pentru monitorizare, evaluare, tratament și asistență medicală ambulatorie (inclusiv prescrierea de medicamente antivirale), dezvoltarea asistenței medicale prin consultări și parteneriat cu organizațiile medicilor de familie.

Pentru creșterea siguranței pacientului în spital, managerii sunt obligați să dispună verificarea și remedierea deficientelor circuitelor electrice și a instalațiilor de oxigen, asigurarea capacităților de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic, semnalarea către Ministerul Sănătății a problemelor majore, asigurarea numărului de paturi alocate pentru pacienții Covid cu formă medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%, creșterea în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secțiile ATI (cu 65% mai mult față de 2021).

Se are în plan adaptarea protocolului de tratament al pacienților Covid-19, cu includerea medicamentelor antivirale în tratamentul ambulatoriu, crearea unui mecanism instituțional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral și a anticorpilor monoclonali, extinderea tratamentului antiviral ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir, monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente (antivirale, antiinflamatorii și imunomodulatoare, anticorpi monoclonali) la nivelul spitalelor și transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătății, pentru achiziții și alocări rapide.

Angajatorii sunt sfătuiți să efectueze triajul zilnic al angajaților, să organizeze programul de muncă decalat, să încurajeze telemunca și să pună la dispoziția angajaților măști și dezinfectante.

“Vaccinarea previne formele severe și decesele, respectiv reduce transmiterea virusului către alte persoane. Este vitală respectarea măsurilor de distanțare, igienă personală, portul corect al măștii. Testați-vă înaintea contactului apropiat cu persoane vulnerabile nevaccinate! Testați-vă la primele simptome și declarați imediat rezultatul pozitiv al testării! Discutați imediat cu medicul de familie pentru testare și îndrumare! Nu vă tratați cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19! Nu vă tratați cu antivirale, care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic! Dotați-vă cu termometru și pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de
sănătate, dacă sunteți pozitiv Covid-19!”, este mesajul autorităților pentru populație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *