februarie 6, 2023

In decembrie, Inspectia Muncii a identificat 35 de “negri”

Luna decembrie 2008 a fost, pentru inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj, o luna “plina”. Controalele lor au avut in vedere, in primul, rand, munca fara forme legale de angajare. Iar inspectorii au descoperit nici mai mult, nici mai putin de 35 de persoane care munceau la negru. Potrivit informatiilor primite de la Daniela Biris, inspectorul sef al ITM Salaj, cei 35 de “negri” munceau la 8 firme din judet, inspectorii controland, in total 88 de agenti economici, in domeniul relatiilor de munca. Acestea au fost sanctionate contraventional cu amenzi in valoare totala de 52.500 lei. Primirea la munca fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei, insa amenzile nu-i sperie prea tare pe patroni, avand in vedere ca acest fenomen parca ia amploare. Tot in domeniul relatiilor de munca au mai fost constatate deficiente cu privire la nerespectarea prevederilor legale in cazul sporului pentru orele de noapte sau neindeplinirea masurilor de remediere dispuse la controlul anterior, deficiente pentru care s-au aplicat amenzi de 19.500 lei.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM) s-au efectuat 62 de controale. Patru angajatori au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 25.500 lei pentru lipsa instructiunilor proprii in domeniul SSM, lipsa evaluarii nivelului de risc de accidente si imbolnavire profesionala si lipsa planului de prevenire si protectie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut