În ciuda pandemiei, pârtiile de schi și-au deschis deja porțile

0
188

În ciuda pandemiei și a restricțiilor impuse în această perioadă, românii au luat cu asalt stațiunile și pârtiile de schi în minivacanța de 1 Decembrie, mai mult stațiuni din țară deschizându-și porțile pentru a-i întâmpina pe iubitorii sporturilor de iarnă. Dat fiind faptul că se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă, deci alte zile libere, mulți conaționali se întreabă dacă și vor putea schia în această iarnă.

Mai multe țări din Europa, printre care Germania și Italia, insistă pentru închiderea pârtiilor, deoarece stațiunea austriacă Ischgl a fost focar de covid-19 în primul val al pandemiei, dar sunt și țări cu domeniu schiabil extins care anunță că vor deschide sezonul sporturilor de iarnă (Bulgaria, Austria).

Autoritățile de la București nu știu exact ce se va întâmpla cu pârtiile din România în preajma sărbătorilor, atunci când românii vor avea vacanță, dar balanța înclină mai mult în favoarea deschiderii acestora și se caută soluții sigure, care să permită ca pârtiile să rămână deschise fără a exista pericol de îmbolnăvire.

„Nu este nici o decizie luată, vă dați seama toată lumea și-ar dori să fie deschis totul. Lucrăm cu cei din industrie, dacă vreți, cu toată partea de instalații și încercăm să găsim niște modalități și soluții care să respecte aceste recomandări și norme de siguranță”, spune Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Există îngrijorarea că, în ciuda oricăror măsuri luate, vor exista momente în care aglomerația va fi imposibil de evitat, existând astfel riscul transmiterii virusului. „Va trebui să găsim un modus operandi care să evite o creștere a cifrelor” ,a afirmat secretarul de stat.

Unele stațiuni turistice din România au anunțat deja că și-au întocmit propriile reguli de siguranță sanitară și transmit că îi așteaptă pe oameni la distracție pe pârtie. În apropierea județului nostru avem pârtiile de la Mărișel sau Cavnic.

La Mărișel, de Ziua Națională a României s-a dat liber la distracție pe Pârtia Albastră. Pentru a avea un sezon reușit, s-au luat măsuri de siguranță pentru prevenirea și răspândirea covid-19. Printre acestea amintim păstrarea distanței minime de 2 metri între turiști și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

La Cavnic, în Maramureș, s-a deschis sezonul de schi în 30 noiembrie. Momentan sunt deschise doar Pârtia Roata 1 și Pârtia de Sănii. Turiștii pot beneficia de lecții de schi și snowboard dacă fac în prealabil rezervări la numărul de telefon sau pe adresa de e-mail a stațiunii. Între regulile impuse aici pentru limitarea răspândirii virusului se numără faptul că mâncarea se poate lua doar în regim Take Away, iar servirea în interior se face doar pentru clienții cazați la SuperSki. Este interzisă staționarea sau șederea la baza pârtiei de schi pentru persoanele care nu practică sporturile de iarnă, pentru a evita aglomerația. Se poartă obligatoriu masca sau cagula și se păstrează distanța recomandată.

Pe de altă parte, șeful DSU, Raed Arafat, recomandă ca oamenii să fie prudenți și să renunțe la petreceri sau distracții în grup anul acesta, de sărbători.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.