In 6 luni, peste 2300 membri CARP au beneficiat de imprumuturi

– Discutie cu dl. Ioan Ivascau, presedintele CARP Zalau – Salaj –
-D-le presedinte, suntem intr-un an de criza mondiala, se simte acest fenomen economico-financiar si asupra activitatii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Zalau – Salaj?
-Ca urmare a scaderii veniturilor si a nivelului scazut de viata al pensionarilor intr-un an de criza si a unor conditii restrictive impuse de banci, in general, pensionarii si-au indreptat speranta spre organizatia lor proprie. Spre exemplu, pe primele 6 luni ale lui 2009, peste 2300 de membrii CARP au solicitat imprumuturi de peste 33 de miliarde lei vechi, in cifre actuale 3.324.549 lei, cu 32 la suta mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, am acordat 80 de ajutoare nerambursabile, pe baza de anchete sociale, in suma de 4.000 lei (40 milioane in bani vechi), fiecare ajutor fiind in suma fixa de 50 lei (500.000 lei vechi). Aceste ajutoare se dau la cerere pe baza unei anchete sociale, desigur cu incadrarea in prevederile Statutului CARP. As adresa multumiri tuturor primariilor (din mediul rural) pentru ajutorul acordat.
-La capitolul nerealizari, ce ne spune presedintele CARP Zalau – Salaj?
-Singurul indicator la care a scazut cuantumul sumelor acordate este cel cu privire la efectuarea tratamentelor, de catre membrii CARP, in statiunile de odihna si tratament. Si aici nu din vina noastra. A scazut numarul biletelor care se acorda prin Casa de Pensii. In schimb, pentru Statiunea Boghis – Hotel Trifoias, cererile sunt dublate fata de intregul an 2008. Am ajuns la situatia in care, pentru cele 8 locuri existente, sa facem programari. In aceasta statiune tariful pe un pat pe zi este de 100.000 lei (10 lei).
-Stim ca organizati si excursii cu membrii CARP…
-Da, le organizam doar in sezonul cald, cu o reducere a tarifului de transport cu 50%. In luna iunie am organizat o excursie (50 locuri) la Tasnad, iar in iulie avem deja pregatite 100 de locuri (doua autocare), cu deplasare la Mihaieni (Acas). Pentru cele 150 de persoane, CARP a cheltuit 1.015 lei vechi. De regula, si intrarea in statiuni se face cu tarif redus prin negocierea CARP.
-CARP Zalau – Salaj, are preocupari in spijinul membrilor sai si in domeniul sanatatii. Aveti elemente de noutate?
-Ne preocupa constant starea de sanatate a membrilor nostri si actionam in consecinta. Va putem informa ca avem contracte cu 5 cabinete medicale de specialitate, prin care membri, CARP beneficiaza de consultatii medicale gratuite sau cu reducere si tratamente cu tarif redus:
a)Cabinet de interne (EKG si ecografii cu tarif redus cu 50%);
b)Oftalmologie – consultatii gratuite, iar pentru cei care comanda ochelari de vedere, CARP Zalau suporta 250.000 lei (25 lei) din costul facturii;
c)Stomatologie – consultatii gratuite, iar operatiunile dentare se fac cu 25 % mai putin din tariful de manopera;
d)incepand cu 1 iulie a.c., avem contract si cu un cabinet ORL, unde membrii CARP beneficiaza de tarif redus;
e)Reflexoterapie – in Statiunea Boghis, unde membrii CARP, aflati la odihna si tratament, pot beneficia de consultatii gratuite si procedura masaj cu tarif redus.
De la inceputul anului avem contract si cu Farmacia Gulliver Zalau, de unde membrii CARP pot obtine medicamnete compensate cu reducere de 5% din plata.
Pentru toate acestea programarea se face prin secretariatul CARP Zalau.
-CARP Zalau acorda si ajutor in caz de deces al membrilor sai…
-Membrii CARP platesc o contributie simbolica, de 1,2 lei pe luna, suma din care se constituie fondul de deces pe care-l primesc urmasii legali ai membrilor CARP decedati. Cuantumul ajutorului se acorda in raport cu vechimea decedatului in CARP. In acest an, pe 6 luni, am acordat asemenea ajutoare in suma totala de 34.521 lei (345 milioane), fata de tot anul 2008, cand am acordat 440 milioane.
-Totusi, s-ar putea naste o intrebare: Cu ce greutati va confruntati?
-Avand in vedere situatia materiala a majoritatii membrilor inscrisi la noi, au crescut foarte mult solicitarile de imprumut, ceea ce ne-a determinat sa esalonam acordarea lor in timp. Unul dintre motivele esalonarilor este acela ca solicitarile sunt mai mari decat incasarile. Tot datorita facilitatilor oferite de CARP, solicitarile de inscriere in CARP sunt foate mari. Numai in acest an am inregistrat peste 1.000 de cereri la cei peste 50 de incasatori pe care-i avem in mediul rural, dar si la centrul Zalau.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *