Peste 100 de milioane de cetateni europeni cu drept de vot îsi vor alege reprezentantii în Parlamentul European în perioada 23 – 26 mai. Vor fi primele alegeri europarlamentare la care Marea Britanie nu va participa, având în vedere ca statul urmeaza sa paraseasca blocul comunitar.

rn

Astfel, cetatenii din statele membre ale UE vor alege, prin vot direct, 705 deputati care vor forma noul Parlament. În prezent, PE are 751 de membri.
Parlamentul European a aprobat anul trecut proiectul de Decizie a Consiliului European de stabilire a componentei Parlamentului European în legislatura 2019-2024. România va câstiga un mandat in plus fata de vechea legislatura, urmand sa aiba 33 de mandate, fata de 32 în prezent, avand in vedere iesirea Marii Britanii din UE. România devine a sasea tara ca pondere.
La ultimele alegeri europarlamentare, din 2014, si-au exprimat optiunile 42,61% dintre cetatenii cu drept de vot ai celor 28 de state membre. Cât priveste România, prezenta la vot a fost cu peste 10 la suta mai mica decat media, de numai 32,44%.
În tara noastra, alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai, duminca.
Campania electorala pentru alegerile europarlamentare va începe în martie, iar în aprilie si mai vor avea loc dezbaterile dintre candidatii „cap de lista”.
Sesiunea plenara inaugurala a noului Parlament ales va fi pe 2 iulie.

rn

La europarlamentarele din mai, PSD si PNL sunt cotate cu sanse egale, potrivit ultimului sondaj IMAS. PSD are 22,7% din intentiile de vot, PNL are 22,6%, iar pe locul trei se plaseaza Alianta USR-PLUS, care este cotata cu 17,9%, si ar putea obtine sase europarlamentari. Pe locul patru privind intentiile de vot ale celor care declara ca merg la urne se situeaza partidul lui Victor Ponta, Pro România, cu 13,4% si ALDE cu 12,5%.

rn

 

rn

 

rn