In 2008, salajenii au donat 1332 litri de sange

Donarea de sange este un gest umanitar, onorific, care poate salva multe vieti. Numarul donatorilor este mai mare in perioada sarbatorilor de iarna. Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguina (CTS) Salaj, Angela Badea Stoicescu, in luna decembrie a.c. au fost circa 25 de donatori pe zi, in comparatie cu noiembrie cand media era de 12 persoane zilnic.
In 2007, la CTS din Zalau au donat sange 2662 persoane. In acest an, insa, centrul a avut mai multi donatori. Dr. Badea ne-a declarat ca de la inceputul lui 2008 pana acum, s-au prezentat la centru 3492 salajeni, dar datorita faptului ca unii aveau probleme cu tensiunea, aveau anemie sau au suferit interventii chirurgicale recente ori tratamente stomatologice, numai 3330 au fost eligibili. De la o persoana se recolteaza 400 ml de sange, iar operatiunea dureaza 5-10 minute. Astfel, in 2008, salajenii au donat 1332 litri de sange.
Un barbat poate dona de cinci ori intr-un an, iar o femeie de trei ori. Dna Badea a precizat ca cei mai multi doneaza pentru rudele lor care au nevoie de transfuzii, dar sunt si cativa donatori fideli. Sangele nu se livreaza doar la spitalele din Zalau si Simleu Silvaniei, ci si la Cluj, pentru bolnavii din Salaj.
Cei care fac acest gest primesc in schimb sapte tichete de masa in valoare totala de 58 lei, o zi libera de la serviciu (ziua recoltarii) si 50% reducere la abonamentul de transport in comun local, pe o luna. Totodata, acestia mai beneficiaza si de analize gratuite a sangelui. Dupa fiecare recoltare se fac analize VDRL (test de depistare a sifilisului), SIDA, leucemie, virusurile hepatice B si C, transaminazele etc, iar in cazul in care se depisteaza una dintre aceste boli, donatorul este anuntat de personalul CTS Zalau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *