Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant si someri peste 45 de ani sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta acestor persoane.
Totodata, locul de munca este subventionat de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, in functie de categoria de persoana incadrata. Dar angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca cel putin trei ani de la data incheierii conventiei, in cazul absolventilor, respectiv doi ani in cazul somerilor de peste 45 de ani.
Prin subventionarea locurilor de munca pentru absolventi, AJOFM Salaj a incheiat in 2008, potrivit purtatorului de cuvant al agentiei, Florica Breban, 336 de conventii cu agenti economici din judet, prin care au fost incadrate in munca 398 de persoane (47 absolventi de scoala profesionala, 232 absolventi de liceu si 119 de facultate). De asemenea, pe parcursul anului trecut au mai fost incheiate 294 de conventii prin care si-au gasit un loc de munca 378 someri cu varsta peste 45 de ani. Dintre acestia, 12 sunt parinti unici intretinatori de familie, sapte sunt persoane care mai au trei ani pana la iesirea in pensie, tot sapte sunt persoane cu handicap, iar 352 sunt simpli someri care au peste 45 de ani.
Cu primariile din judet s-au incheiat 34 de conventii, pentru serviciile publice, prin care au fost angajate 382 de persoane. In baza Legii 116 au fost incheiate conventii cu opt angajatori din judet pentru opt tineri dezinstitutionalizati.
Potrivit aceleiasi surse, printre societatile care primesc subventii pentru persoanele incadrate se numara si Consinit SRL, care a angajat un absolvent, dar si Confectia SRL Jibou, care a incadrat patru someri de peste 45 ani. Aceste firme au anuntat la sfarsitul lui 2008 ca fac concedieri colective, insa Breban ne-a informat ca persoanele pentru care au primit subventii nu se numara printre cei disponibilizati. Daca cele doua societati ar trimite in somaj aceste persoane, atunci ar trebui sa returneze agentiei banii primiti ca subventie pana acum.