Tinerii care se casatoresc pentru prima data primesc un cadou de la stat ce reprezinta echivalentul in lei a 200 de euro. Potrivit lui Alexandru Pop, directorul interimar al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, in 2008, 1196 de cupluri au facut cerere pentru acest sprijin financiar, insa doar 1166 au beneficiat de el. Ambii soti trebuie sa fie la prima casatorie si sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, indiferent de cetatenia sotilor. Totalul sumei cheltuite pentru plata ajutorului se ridica la 849.160 de lei. Dintre cupluri, 1153 sunt formate din cetateni romani, iar 13 cupluri sunt mixte. In ceea ce priveste varsta lor, in medie sunt tineri intre 24 si 28 de ani.
Cei mai multi beneficiari sunt din Zalau – 423 de cupluri, apoi din Simleu Silvaniei – 125, Jibou – 64, iar din comuna Sarmasag 33.
Sprijinul financiar la constituirea familiei se acorda pe baza de cerere, insotita de declaratiile pe propria raspundere ale ambilor soti ca fiecare dintre ei se afla la prima casatorie. Actele se depun la primaria din raza de domiciliu in termen de 30 de zile de la data incheierii casatoriei, inscrierii sau transcrierii in registrele de stare civila ori, dupa caz, de la data eliberarii certificatului de casatorie. Banii nu se impoziteaza si se primesc in decurs de o luna prin mandat postal, in cont curent personal sau prin cont de card.