Imprumuturile, ”magnet” pentru increderea pensionarilor in CARP

Dobanda pentru pensionari, doar 11%
Reprezentantii membrilor Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP)s-au intrunit, ieri, in cadrul unei Adunari Generale in care a fost prezentat bilantul pe 2008 si planul de masuri pe acest an. Printre invitati s-au numarat Onorica Abrudanu – subprefect de Salaj, Radu Capilnasiu – primarul Zalaului, Ilie Gorgan – presedintele SLP Salaj si alti reprezentanti ai institutiilor deconcentrate.
Intalnirea a inceput cu un moment de reculegere pentru cei 250 de pensionari membri CARP care s-au stins din viata anul trecut. Ioan Ivascau, presedintele CARP Zalau, a amintit ca organizatia a implinit, anul trecut, 50 de ani de existenta, in anul 2008 fiind inregistrate cele mai bune rezultate obtinute in istoria semicentenara a CARP. 945 de pensionari din tot judetul s-au inscris in organizatie anul trecut, aria de actiune fiind extinsa si in Sarmasag si Simleu Silvaniei, localitati in care, pana acum, CARP nu avea membri. “Principalul obiectiv ramane cel al imprumuturilor, care a determinat, de altfel, atractia pensionarilor pentru a se inscrie in numar mare in organizatia noastra. In 2008, 4.151 membri, reprezentand 51,2% din totalul acestora, s-au imprumutat cu 5.532.745 lei. Totodata, dobanda a fost coborata de la 13 la 11% pe an, iar cuantumul imprumutului pe un carnet a crescut de la 2.500 la 3.200 de lei”, a declarat Ivascau. Acesta nu a uitat sa multumeasca autoritatilor publice locale pentru contributiile materiale si logistice de pana acum.
In acest an, de la 1 iulie, plafonul de imprumut va creste de la 3.200 la 3.600 de lei, iar cuantumul minim al pensiei solicitantului si girantilor va fi de 600 lei. Tot din iulie, va creste si ajutorul de deces acordat de CARP. Avand in vedere ca pensia minima este, de acum, de 300 de lei, ajutoarele nerambursabile se vor acorda numai celor care au pensie sub 350 de lei si numai pe baza de ancheta sociala.
Peste 2.000 de pensionari, ajutati de CARP
In 2008, 190 membri CARP cu venituri mici au beneficiat de ajutoare nerambursabile in bani, in suma totala de 11.585 lei, iar 94 de membri, de ajutoare in alimente , detergenti si alte produse. Urmasii legali ai celor 250 de pensionari membri decedati anul trecut au primit ajutoare de inmormantare din partea CARP in valoare totala de 45.631 lei. 170 de pensionari si-au cumparat ochelari cu pret redus, 220 s-au cazat cu tarif redus la Hotel Trifoias din Boghis, iar peste 1.200 au beneficiat de reducere la serviciile de coafura-frizerie din cadrul sediului CARP. Pentru a se putea folosi de Centrul de Internet al CARP deschis in 2008, peste 1.000 de persoane au urmat cursuri de initiere gratuite.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *