Imprimeria Națională cumpără materiale pentru noile cărți de identitate cu cip-uri

Până în 2031, toate cărțile de identitate trebuie schimbate cu cele electronice, care au dimensiunea unui card bancar și vor avea cipuri cu antenă, pentru asigurarea unui nivel maxim de securitate. Cu aceste acte de identitate se vor putea face inclusiv plăți contactless.

Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată, folosite pentru fabricarea noilor buletine.

Contractul de tip cadru pregătit de Imprimeria Națională este împărțit în cinci părți subsecvente, pentru anii 2022, 2023, 2024, 2025 și 2026. Are o valoare maximă estimată de 189 de milioane de lei și presupune achiziționarea a maxim 9 milioane de cipuri și 375.00 de plastice cu antenă.

”Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contactless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, se arată în caietul de sarcini, citat de economedia.ro.

Primii români care au beneficiat de noile cărți de identitate au fost clujenii care, încă de la începutul lunii august a anului trecut, au putut opta pentru noile carduri.

Acestea au şi un mediu de stocare unde sunt salvate, pentru securitate, două amprente digitale şi una facială. Alte elemente de siguranţă vor putea fi citite de diferite instituţii, astfel încât drumurile la ghişee să dispară din programul cotidian.

“Pe lângă funcţia de document de identitate acesta are şi funcţia de document de călătorie. Orice serviciu care este prestat cetăţenilor şi presupune validarea identităţii. Cartea nouă de identitate este pregătită să intermedieze aceste servicii la distanţă, astfel încât cetăţeanul să nu mai fie prezent sau în măsura în care este prezent în ghişeu să se înlocuiască fotocopierea documentului”, a declarat Cătălin Giulescu, chestor de poliţie şi director la Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Datelor Mininsterul Afacerilor Interne.

Deocamdată, noua carte de identitate poate ţine loc doar cardului de sănătate. Românii pot opta în continuare și pentru o carte de identitate clasică, tot de dimensiunea unui card bancar, dar fără cip. În acest caz însă, o vor putea folosi doar pentru a se legitima, iar pentru a călători în străinătate vor avea nevoie de un pașaport. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *