octombrie 1, 2022

Impotriva tuturor piedicilor – initiativa ‘Fara Penali’ a ajuns la Curtea Constitutionala

Dupa aproape 5 luni de tergiversari, initiativa semnata de un milion de romani a ajuns la Curtea Constitutionala a Romaniei, a anuntat USR. Incepand din acest moment incepem numaratoarea inversa a 60 de zile. Atat au la dispozitie judecatorii sa se pronunte asupra textului propus de initiativa Fara Penali in Functii Publice, potrivit careia persoanele condamnate penal definitiv nu mai pot ocupa o functie publica, pana la reabilitare.

rn

Dupa pronuntarea CCR, initiativa va intra in circuitul parlamentar, cu dezbateri in comisii si vot in plenul Camerei Deputatilor si Senat, urmand ca apoi sa se organizeze un referendum decizional care trebuie sa aiba cvorum si vot majoritar.

rn

Salajenii s-au mobilizat exemplar

rn

USR Salaj te cheama sa sustii in continuare initiativa Fara Penali in Functii Publice:
"Daca nu ai apucat sa semnezi initiativa #FaraPenali, dar si tu vrei ca Romania sa nu mai aiba penali in functii publice, o poti sustine aici la linkul: http://amsemnat.farapenali.ro. Odata ce ai completat formularul, vei primi un certificat de sustinator #FaraPenali. Obiectivul Uniunea Salvati Romania – USR este ca textul propus de initiativa sa fie in Constitutie. Munca noastra si semnatura ta vor face din Romania o tara asa cum ar trebui sa fie: Fara Penali!", spun cei de la USR Salaj.
Vicepresedintele USR Salaj, antreprenorul Zoltan Takacs, ne-a declarat ca in Salaj, initiativa s-a derulat in perioada martie – septembrie 2018 si s-au strans 8.123 de semnaturi, din care aproape 5.000 in Zalau care au fost validate. USR a intampinat probeleme in cateva comune, iar numarul total de semnaturi sub 5% au fost invalidate.

rn

"Fara Penali", in Constitutia Romaniei

rn

Presedintele USR Salaj, Cosmin Viasu ne-a declarat ca: "Consider ca ne-am mobilizat destul de bine si am reusit sa depasim cu mult pragul de 5.000 de semnaturi stabilit initial. Daca ne raportam la numarul de semnaturi stranse atat la nivelul judetului, cat si la nivel national, vedem clar ca cetatenii nu mai doresc ca in functii publice sa fie oameni condamnati penal. Noi ne dorim completarea art. 37 din Constitutia Romaniei si introducerea unui paragraf nou: Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.", ne-a transmis liderul USR Salaj, Cosmin Viasu.

rn

Primari salajeni care au avut curajul si au sustinut initiativa USR Salaj

rn

Primarul din Cehu Silvaniei, Ioan Cheregi de la (UDMR) a fost primul primar care a semnat initiativa Fara penali in functii publice. La fel a facut si primarul comunei Surduc, Alin Babanas (PNL). Singurul parlamentar care a sustinut aceasta initiativa este presedintele PNL Salaj, deputatul Lucian Bode care a semnat aceasta initiativa, alaturi de liderul PMP Salaj, Adrian Popan. Au mai semnat consilierul municipal PNL Claudiu Barsan si consilierul judetean PNL, Paul Maghiu.
PNL Salaj spune ca a strans 500 de semnaturi care au fost inmantate USR-ului, iar majoritatea dintre membri Biroului Politic Judetean unde sunt inclusi consilierii municipali, consilierii judeteni si o parte din primari, au semnat aceasta initiativa.
PMP Salaj a reusit sa stranga 300 semnaturi si au semnat toti cei 15 consilieri ai PMP din tot judetul.

rn

PSD a incercat sa blocheze initiativa "Fara Penali in Functii Publice"

rn

PSD a incearcat sa faca praf munca USR si dorinta populatiei de a scapa de penali in functii publice. USR a strans semnaturile a peste un milion de romani pentru a depune in Parlament o initiativa legislativa prin care accesul penalilor in functii publice sa fie blocat. Deputatul PSD Catalin Radulescu a spus pe 6 februarie ca a fost depusa plangere la Parchetul General impotriva initiativei "Fara penali in functii publice", afirmand ca peste 500.000 de semnaturi ar fi fost falsificate de USR. Liderul USR, Dan Barna a sustinut ca aceasta initiativa semnata de peste 1 milion de romani a fost blocata peste 100 de zile de Liviu Dragnea in Camera Deputatilor sub pretextul fotocopierii dosarelor cu semnaturi.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.