noiembrie 30, 2022

Important. Cei care adopta copii vor primi indemnizatii mai mari. Proiect

Indiferent ca vorbim despre o persoana singura ori de o familie, potrivit unui proiect de lege acestia vor beneficia de o indemnizatie aferenta concediului de acomodare mai mare.
In momentul de fata, valoarea lunara a indemnizatiei se ridica la 1.700 de lei. In perioada urmatoare, insa, persoanele care adopta copii ar putea sa se bucure de mai multi bani de la stat, insa pentru o perioada mai scurta.
Documentul care a trecut de Senat prevede ca persoanele care nu sunt casatorite dar care vor sa adopte un copil vor beneficia de un concediu de acomodare mai scurt decat in cazul familiilor adoptatoare, dar vor beneficia de o indemnizatie mai mare.
Daca masurile din proiect vor ajunge sa se aplice, persoanele singure vor putea beneficia, de un concediu de acomodare de numai sase luni. In prezent, atat cei singuri, cat si familiile care adopta un copil beneficiaza de un concediu de acomodare de cel mult un an.
De asemenea, calcularea indemnizatiei s-ar putea face dupa alte reguli. Mai exact, indemnizatia pe care o vor primi persoanele singure ce adopta un copil va reprezenta 85% din media veniturilor nete obtinute in anul anterior adoptiei.
Actualmente, indemnizatia pentru aceste persoane este calculata in functie de indicele social de referinta (ISR) si are aceeasi valoare cu cea destinata familiilor adoptatoare, si anume este 1.700 de lei, adica 3,4 ISR. Legea a trecut tacit de Senat, iar daca va trece si de Camera Deputatilor, indemnizatia nu va putea fi mai mica decat indemnizatia din prezent (1.700 de lei) si nici nu va putea depasi valoarea de 8.500 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *