ianuarie 31, 2023

Imbunatatirile funciare, conditionate de buget

In ultima vreme, imbunatatirile funciare au fost un fel de Cenusareasa a agriculturii romanesti. De fapt nici alte sectoare nu sunt mai bagate in seama de mai marii zilei. Totusi, saptamana trecuta, executivul a aprobat prin Hotarare de Guvern acordarea de sprijin producatorilor agricoli din sectorul de imbunatatiri funciare, pentru anul 2009, in limita sumei de 100 milioane lei pentru asigurarea starii de functionare a infrastructurii sectorului respectiv.
Dintr-o discutie avuta pe aceasta tema cu dl. Cornel Ember, directorul Unitatii de Administrare Funciara Salaj, am aflat ca sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin sisteme de irigatii. Pentru intretinerea si reparatia infrastructurii, valoarea sprijinului este de 140 lei la hectar, iar pentru asigurarea pazei, de 31 lei la hectar. Cum in judet nu exista sisteme de irigatii, care sa faca obiectul sprijinului financiar (organizatii de imbunatatiri funciare) preocuparile Unitatii de Administrare Salaj sunt axate spre lucrari se de intretinere si reparatii ale infrastructurii existente, cu prioritate a celei din zona Cehu si zona Sarmasag. In acest an se vor efectua lucrari de desecare pe Valea Salajului, a Nadisului, a Ulciugului si a Ciorii. Valoarea investitiei se apropie de 15 miliarde lei vechi. Pentru eliminarea excesului de umiditate, in amonte de localitatea Romanasi, pe Valea Agrijului, vor fi executate lucrari de canalizare si drenaj. O ampla investitie pentru stabilizarea terenului si evitarea alunecarilor se va realiza pe 1700 de hectare in hotarele satelor Bozna si Pausa. Deocamdata, atat. Proiecte ar mai fi la nivel de judet, insa dl.director Ember este… cu picioarele pe pamant si-i constient ca toate planurile pentru anul 2009 sunt conditionate de buget.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut