februarie 6, 2023

Ilie Sarbu: “Situatia din agricultura e aproape un dezastru”

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, ieri, ca situatia din agricultura este “aproape un dezastru”, aratand ca unele structuri subordonate sunt ineficiente, desi angajatii au salarii mari, iar pentru programul destinat pescuitului finantat de UE nu a fost atras niciun ban. “Situatia, daca as caracteriza-o printr-o concluzie, e aproape un dezastru, suntem in blocaj total”, a spus Sarbu, intr-o conferinta de presa. El a prezentat prioritati ale mandatului sau si a facut o trecere in revista a problemelor din agricultura, precum si a discutiilor cu oficialii Comisiei Europene, de la inceputul saptamanii.
Sarbu a aratat ca nu a fost absorbit niciun ban din fondurile europene pentru pescuit, ceea ce este “un dezastru”. De altfel, ministrul a cerut demisia presedintelui Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), responsabila cu absorbtia fondurilor UE pentru domeniu, iar concursul pentru noul sef al institutiei va avea loc in ziele urmatoare. El a mai facut referire si la eficienta angajatilor din Ministerul Agriculturii si institutiile din subordine. “Cand am plecat eu in 2004 erau 350 de angajati in minister, acum sunt 605 si nu vad efectul supradimensionarii organigramei”, a afirmat oficialul. El a aratat ca are loc un audit la fiecare institutie din subordine. “Si as vrea sa trag un semnal de alarma pentru cei care activeaza in minister, indifierent de pozitia pe care o au, ca lucrurile nu mai pot sa mearga asa. Nu am venit cu intentia sa dau afara oameni, dar fiecare dintre ei va trebui sa aiba bunul simt si pus in fata situatiei sa raspunda singur si sa se retraga. Daca a venit aici si a stat patru ani ca la pension, acum vin deconturile pe fiecare om in parte, pentru ca fiecare om are o responsabilitate. Nu am ajuns la aceste situatii de criza intamplator, ci am ajuns fiindca cineva nu si-a facut datoria”, a spus Sarbu.
El a mai spus ca unii dintre angajati au salarii mari. “Sunt oameni cu salarii. Sa vedeti ce salarii se iau in anumite departamente ale agentiilor noastre. Pentru ce? Ca sarcinile nu si le-au facut. Intarziere de un an. Cand ai acceptat postul, ma refer aici mai ales la directorul general, directorul adjunct, si tot felul de directori, (…) cand au intrat acolo nu au stiut?”, a mai spus Sarbu. El a facut referire si la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), care nu a reusit sa indeplineasca solicitarile clare ale Comisiei Europene. “Ce fac cei de la agentia SAPARD de au ajuns in situatia asta, cand aveau clar ce au de facut? Au scris cumva in vreun document cei de la Comisie ca intr-o luna ouale din Romania trebuie sa zboare in Cosmos? Nu, au scris lucruri firesti, normale”, a mai afirmat ministrul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut