Va fi pod peste Somes
Localitatea Ileanda va fi curand legata, printr-un pod, de satele aflate dincolo de Somes: Rogna, Podis si Negreni. Pana acum, Somesul putea fi traversat, din cele patru sate, doar cu luntrea, deoarece podul din Podis, nefiind gospodarit de comunitate, s-a deterioarat si colmatat de ape. Din cele aflate de la primarul de Ileanda, dl. Petre Satmari, pe DC31, la aceasta data se construieste un pod de trecere usoara, avand calea de rulare din tabla metalica si capacitatea portanta de 5,5 tone. Executia a demarat anul trecut, cand s-au turnat culeiele. In acest an se va finaliza calea de rulare. Investitia, estimata la 23 mld lei vechi, se deruleaza cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ordonanta 7. S-au alocat pana acum 10 mld lei vechi. Prim-edilul comunei spera si pe ajutorul Consiliului Judetean in ce priveste repartizarea de sume pentru podul peste Somes.
|eful administratiei locale a punctat importanta acestei investitii prin aceea ca lucrarea va face legatura intre drumul european E58 si tronsonul judetean DJ109C. In urmatorii ani va contribui la dezvoltarea economica a zonei, unde primaria detine terenuri care ar putea fi atribuite potentialilor investitori. Ar fi singura posibilitate de extindere si dezvoltare, tinand cont de faptul ca Ileanda este „prinsa” intre Somes si dealurile inconjuratoare. Pe de alta parte, se va crea o mai stransa legatura intre cele patru localtati si totodata, se va realiza o administrare mai eficienta a zonei.
Din toamna, gradinita innoita
Reprezentantii administratiei locale din Ileanda au planuri mari si pentru cei mici. Asta deoarece in cursul acestui an au fost gazduiti de internatul liceului din Ileanda, pentru ca gradinita necesita ample lucrari de reparatii. La cladirea respectiva (fosta scoala generala, fost internat), s-au investit de la bugetul local 500 milioane lei vechi pentru refacerea sarpantei, precum si 3 mld lei de la Guvern, prin programul pentru scoli. Aceasta ultima suma a fost utilizata pentru consolidarea partii dinspre vale si pentru reabilitari interioare (inlocuirea usilor si geamurilor, a instalatiei electrice, realizarea incalzirii centrale, amenajarea a doua sali). Din toamna, a spus primarul Petre Satmari, gradinta va fi functionala, oferind spatii de educatie atat pentru cei 30 de prescolari, cat si pentru elevi din clasele primare.
Nu doar pod, ci si drum
Odata cu realizarea legaturii intre satele Ileanda, Rogna, Podis si Negreni, autoritatile locale vor investi si pentru asfaltarea drumului comunal DC31. Deocamdata, drumul este doar pietruit, dar, din moment ce aici va prinde contur un pod modern, ce va face legatura intre doua drumuri importante, cel judetean si european, si drumul comunal ar trebui sa fie in ton cu celelalte. La primarie se lucreaza pentru finalizarea studiului de fezabilitate a proiectului de drum si se spera ca vor fi accesate fonduri europene, prin masura 322, in cadrul Fondului European Agricol de Dezvoltare Rurala sau prin Programul Operational Regional.
Apa non-stop in Bizusa si Ileanda
Anul 2005 a reprezentat pentru comuna Ileanda primul prag in proiectul pentru alimentare cu apa. Atunci s-a dat startul lucrarilor prin Programul de Dezvoltare Rurala, de unde s-a beneficiat de 100.000 $ pentru o prima etapa a investitiei, concretizata in executarea forajelor, bazinului de captare si partial a instalatiei stradale pentru satele Bizusa si Ileanda. Continuarea proiectului a fost posibila, mai apoi, cu fonduri de la guvern, respectiv, 4 mld lei vechi destinati celei de-a doua etape pentru montarea retelelor stradale. Pentru bransarea gospodariilor la magistrala, locuitorii au achitat 50% din costuri, si primaria diferenta. In cursul lui 2008 s-au repartizat fonduri din bugetul local in valoare de 590 milioane lei vechi. In acest an, 800 milioane lei, la care se vor mai completa, in curand, inca 3,15 mld lei vechi, tot din bugetul local. Daca pana mai anii trecuti cetatenii reclamau mereu calitatea apei, debitul scazut, acum, asa cum mentiona primarul, nu au motive de nemultumire. Apa in satele Bizusa si Ileanda curge non-stop la robinete, avand asigurat debitul cu mult peste necesar, de la izvoarele Ilenzeana, Pleseni si forajele Bizusa si dealul primariei. La aceasta data sunt in curs de finalizare bransarile pe str. Avram Iancu si predarea serviciului catre Compania de Apa Somes. Domnul Satmari s-a mai referit si la satul Rastoci, unde in 2004 s-a realizat un sistem de alimentare cu apa, cu bani de la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, dar, mai ales, la |asa. Aici, de trei ani nu curge apa, cu toate ca s-a realizat un put, cu apa suficienta si de calitate. In urma unei expertize, a afirmat primarul, s-a constatat ca lucrarea a fost realizata defectuos. Pentru reabilitarea putului si punerea in functiune a instalatiei (care s-a realizat in anul 2000, cu fonduri FRDS) ar fi nevoie de 1 miliard lei vechi, finantare care se spera ca ar putea fi asigurata de la judet.
„Straie” noi pentru primarie
Cum sperante prea mari pentru un sediu nou de primarie nu sunt, edilii din Ileanda au inceput renovarea sediului actual. In 2006 s-a dat startul lucrarilor de reablitare. S-a lucrat de 4 mld lei vechi, la incalzire, alimentare cu apa, amenajarea unui grup social, anexa pentru personal. Inca nu se poate trage o linie de final, lucrarile au fost mult intarziate („din cauza constructorului”, explica primarul), iar acum, banii au ajuns sa fie si ei o frana. Din bugetul local, in acest an, s-a prevazut alocarea sumei de 1,5 mld lei vechi pentru refacerea instalatiei electrice si a sarpantei. Reabilitarea interioarelor sta la mana fondurilor europene, de unde se asteapta prin masura 322 alocarea de bani. Daca nu vor fi sorti de izbanda, finalizarea investitiei se va face tot din sacul comunei si tot cu taraita.
Problemele cetatenilor sunt si ale primarului
Prim-edilul de Ileanda spera ca si pe mai departe proiectele depuse pentru modernizarea infrastructurii sa aiba castig de cauza. O viata mai buna, un trai decent pentru comunitatile care l-au investit cu incredere doua mandate la rand, ar insemna pentru domnia sa aprobarea proiectelor si finalizarea investitiilor, in primul rand, din infrastructura. Printre primele obiective de acest gen, se numara: reabilitarea Primariei, a Caminului Cultural din Ileanda, realizarea retelei de canalizare in Ileanda si Bizusa, asfaltarea strazilor Unirii si Garii, precum si a drumului comunal Dolheni-|asa, introducerea retelei de apa si canalizare in Dolheni, si nu in cele din urma, construirea unui centru „after school” pentru elevi in Ileanda. Toate acestea converg spre implinirea unui mai vechi vis al primarului, si nu doar al lui, acela de a ridica, din nou, Ileanda, la rangul de pol de dezvoltare al Vaii Somesului, asa cum a fost cu ani in urma. Interlocutorul nostru este insa convins ca, nu doar rezolvarea problemelor din infrastructura ar face viata mai buna la Ileanda. „E foarte mare nevoie la noi si in intreaga zona, de asigurarea serviciilor medicale de permanenta. Avem pregatit deja spatiul pentru interventii medicale, urmeaza sa identificam fonduri pentru dotari, astfel ca activitatea sa poata demara in aceste zile. Singurul lucru de care ne cramponam este faptul ca medicii trebuie sa solicite aprobarea prestarii actului medical. Este de neinteles ca atunci cand am functionat la rang de „improvizatie” a fost totul bine, iar acum, dupa ce am amenajat un spatiu, conform normelor europene, totul s-a destramat, inclusiv grupul cadrelor medicale”.
Ileanda, pol de dezvoltare pe Valea Somesului
Articole
Zalău: A riscat și a fost prins. La 21 de ani, dosar penal
În noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1.00, un tânăr de 21 de ani din Zalău a crezut că nu-l va opri poliția și a riscat să conducă mașina deși avea permisul suspendat. Ghinionul său a fost că un echipaj al Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipale l-au oprit pe Strada Sfânta Vineri, pentru un control de rutină al autoturismului. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul în cauză are suspendat dreptul…
Mai mult...Încă un caz de violență domestică. Tânăr de 25 de ani, cu dosar penal și dispozitiv de urmărire
Joi seara, în jurul orei 21.30, o tânără de 26 de ani din Cizer a cerut sprijinul poliției fiind agresată de concubinul ei în fața casei. Au intervenit polițiștii Secției 6 Poliţie Rurală Crasna și au constatat că aspectele sesizate se confirmă. În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, s-a stabilit că în cauză există un risc iminent și au emis ordin de protecție provizoriu pe numele tânărului de 25 de ani, concubinul tinerei agresate. După…
Mai mult...