noiembrie 26, 2022

IGPR: Violența domestică, în creștere. Peste 31 de mii de români folosesc aplicația de sprijin și asistență pentru victime

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a dat publicității o statistică în privința utilizării aplicației mobile care sprijină victimele violenței domestice.

De la lansarea aplicației, în luna mai 2020, aproape 32.000 de persoane au apelat la informațiile disponibile în aplicație. Cele mai accesate funcții sunt Ghidurile, cu 13.265 de accesări. Cea mai utilizată rubrică din această secțiune este ghidul despre formele de abuz și cum să le recunoaștem. Pe locurile următoare sunt Chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație (11.138 de accesări) și Funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport (4.608 accesări).

În același comunicat, IGPR anunță că fenomenul violenței domestice rămâne în creștere pe teritoriul țării noastre. În perioada ianuarie – septembrie 2022, pe teritoriul României au fost emise 9.771 de ordine de protecție provizorii, cu 20 la sută mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut.

Cea mai mare pondere în sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe”, urmate de  „amenințare”.

”Aplicația Bright Sky RO oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană. Peste 10.000 de români se protejează de violența domestică și folosesc activ aplicația Bright Sky RO. De la lansare și până în prezent, aplicația a fost utilizată de aproape 32.000 de ori, de românii care sunt victime ale violenței domestice sau de către cei care aleg să raporteze astfel de situații. Secțiunea în care sunt explicate formele de abuz este cea mai utilizată din cadrul aplicației. Bright Sky RO este singurul instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România. Aplicația fost lansată de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, în luna mai 2020”, informează Biroul de presă al IGPR.

De la momentul lansării, aplicația a fost descărcată pe 10.544 de terminale, având în acest moment 10.000 de utilizatori unici – victimele directe ale abuzurilor, dar și cei care cunosc un astfel de caz și caută sprijin, vor să se informeze. 

”Prevenirea violenței domestice constituie o prioritate a Poliției Române. Aplicația Bright Sky RO oferă informații utile atât victimelor, cât și specialiștilor în domeniu. În plus, aceasta permite stocarea și protejarea probelor, în eventualitatea unui viitor demers juridic. Recomandările preventive vizează toate formele de abuz și sunt ușor de accesat pentru toți cei care vor să ajute sau să iasă dintr-o situație de risc”, a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin – Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Peste 600 de utilizări ale secțiunii ”Jurnalul meu”

Aplicația Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență.

De la lansare, 319 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin direct prin intermediul aplicației. Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, video-uri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 637 de ori.

Materialele încărcate în această secțiune pot fi folosite ulterior ca dovezi pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.

Potrivit datelor Poliției Române, la nivelul țării noastre, în primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovirea sau alte violențe” – 63%, urmate de ,,amenințare” – 12% și „abandon de familie” – 10%.

Bright Sky Ro este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *