Scandalul locuinţelor ANL acordate ilegal ia proporţii. După ce in vara lui 2010, am dat in vileag cinci persoane că s-au folosit de o cerere de adopţie pentru a obţine o locuinţă, DGASPC dezvăluie că şi in 2009 s-au comis acelaşi tip de ilegalităţi.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj a adus la cunoştinţa Primăriei Zalău, printr-o adresă expediată la sfarşitul anului trecut, că trei persoane au obţinut in 2009 o locuinţă ANL după ce au depus la dosar o cerere de adopţie, dar nu au adoptat un copil. Cele trei persoane au depus la DGASPC cereri de evaluare in vederea eliberării atestatului de persoană aptă să adopte, „dar nu au anexat la cerere actele necesare, aşa cum prevede legislaţia in vigoare”, motiv pentru care nu s-a putut realiza evaluarea lor. „In data de 01 iunie 2010 am comunicat in scris acestor persoane să se prezinte cu actele, dar nu au răspuns solicitării noastre şi am considerat că nu mai sunt interesate de adopţie”, se arată in adresa de la Protecţia Copilului.
„Au avut ca scop doar obţinerea unei locuinţe ANL”
Oficialii DGASPC au transmis Primăriei Zalău că „depunerea la această dată a actelor este tardivă” şi regretă că „motivaţia de a adopta pentru aceste persoane a avut ca scop doar obţinerea unei locuinţe ANL şi nicidecum interesul superior al copilului, acela de a avea o familie”. „Pentru cele trei persoane care au depus cereri de adopţie in anul 2009, cat şi pentru cele cinci care au depus cereri in 2010, toate cu scopul de a avea prioritate in obţinerea unei locuinţe ANL, nu vom proceda la evaluarea acestora in vederea eliberării atestatului, deoarece cunoaştem adevă-ratul motiv pentru care solicită adopţia şi nu ne permitem să irosim resurse financiare şi umane in scopuri care nu vizează interesul superior al copilului”, spun oficiali de la Protecţia Copilului.
Primăria Zalău aşteaptă decizia judecătorilor
Primarul Municipiului Zalău, Radu Căpilnaşiu, spune că instituţia pe care o conduce aşteaptă momentan soluţionarea procesului intentat de către Prefectură pentru locuinţele din 2010 şi abia apoi vor analiza situaţia din 2009. „In acest moment este un proces pe rol, iniţiat de Instituţia Prefectului Sălaj. Dat fiind că un proces presupune cheltuieli de judecată, aşteptăm să vedem soluţia pe care o va da instanţa in acest caz. Noi am dorit să demarăm proces pentru anularea contractelor din 2009, şi apoi pentru cele din 2010, dar, pentru că Instituţia Prefectului s-a grăbit, aşteptăm, cum am spus, soluţia instanţei”, a declarat pentru Graiul Sălajului edilul Zalăului.
Prefectura şi Primăria se intalnesc maine la Tribunal
Instituţia Prefectului Sălaj a decis la finele anului trecut să acţioneze Primăria Zalău in instanţă pentru a anula hotărarea de Consiliul Local prin care in 2010 s-au acordat cinci locuinţe ANL unor persoane care au depus cereri de adopţie la dosar pentru a primi un punctaj mai mare, insă nu au indeplinit paşii legali de adopţie a unui copil. Primul termen in acest proces va avea loc maine, 14 ianuarie, la Tribunalul Sălaj, cu incepere de la ora 8.30. „Considerăm că ceea ce s-a intamplat in cazul repartizării locuinţelor ANL in 2010, cat şi in 2009, a fost un abuz in serviciu, iar organele abilitate ar trebui să se autosesizeze. Actul oficial emis de DGASPC confirmă acest lucru şi totodată arată că motivaţia de a adopta un copil a avut ca scop doar obţinerea de locuinţe ANL”, a motivat subprefectul Onorica Abrudanu decizia de a porni acest „război” impo- triva falselor adopţii.