decembrie 1, 2022

Și de n-ai, la stat tot trebuie sa dai

Odata cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, și persoanele care nu au nici un fel de venit – pentru ca sunt, slava Domnului, cu duiumul pe plaiul mioritic – sunt obligate sa plateasca asigurari de sanatate. Iar aceste persoane batute de soarta care nu au venituri, trebuie și sa notifice acest lucru la ANAF. Cum? Codul Fiscal nu ne spune. Sa trimiți cei mai pârliți oameni din Zalha, Poiana Blenchii ori Marca la Fiscul din Jibou sau Șimleu sa spuna ca sunt saraci lipiți de n-au dupa ce bea apa mi se pare ideea unei minți subnutrite. Iata ca s-a ajuns în România și la declararea și taxarea saraciei lucii. Cum vor fi depistați saracii lipiți care nu declara la ANAF cum stau cu “veniturile”, în lege nu exista un raspuns. Oamenii trebuie sa se duca la Agențiile Fiscale sa se înregistreze. Musai. Le-aș sugera o idee agenților fiscali. Și anume sa stea o zi (ca și așa se calca pe picioare în birourile Fisc-ului) în fața punctelor de colectare a deșeurilor menajere. Abia atunci și-ar da seama ca exista semeni de-ai lor care nu realizeaza nici un venit și se târasc prin cotidianul trai cu o coaja de pâine gasita în containere. Din ea, trebuie acum sa rupa o bucata sa plateasca asigurarea de sanatate. Un secretar de stat din Ministerul Finanțelor argumenta masura cu întrebarea: “Daca cineva nu a înregistrat șase luni de zile nici un venit, din ce traiește?” Așadar, sugereaza el, trebuie sa aiba de unde plati. Veniți în Zalau, domnule ministru, și veți vedea aceleași personaje flamânde care de luni de zile bat aceleași puncte de colectare a deșeurilor. Și sunt convins ca va veți dumiri. stop_coloana

700 de lei pe an de la tot pârlitul

Revenind la noul act normativ, acesta prevede ca persoanele fizice care nu realizeaza venituri datoreaza o contribuție lunara de 5,5 la suta din salariul minim brut pe economie. La actuala valoare a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizeaza venituri sunt obligate deci sa plateasca 57,75 de lei pe luna, ceea ce înseamna 693 de lei pe an.
Dupa ce anul trecut aproape 8.000 de români cu bani mulți au ajuns pe lista neagra a Fiscului, fiind declarați suspecți și încadrați în categoria persoanelor cu “risc fiscal ridicat”, iata ca de la 1 ianuarie o noua belea a picat pe capul a aproximativ 3 milioane de români care nu au nici un venit.
De aceasta masura, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și premierul Cioloș se spala pe mâini precum Pillat din Pont. “Asta a fost o prevedere care a trecut în Cod, cu care noi, personal nici eu nici domnul Cioloș nu am avut nimic de-a face, la vremea respectiva, când a fost introdusa”, a declarat ministrul Finanțelor.
Numai ca foloasele le trage actualul guvern de tehnocrați. Rațiunea introducerii prevederii privind plata la CASS a celor fara venituri este explicata de executiv prin faptul ca “sanatatea costa”.
Și Ilie Moromete a zis întruna agentului de la Fisc ca nu are, dar pâna la urma tot a dat.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *