noiembrie 27, 2022

Hereclean – şase secole de existenţă

Locuitorii aşezării Hereclean au sărbătorit vineri 600 de ani de atestarea documentară a aşezării amplasate în Depresiunea Zalăului. 

Chiar dacă documentele atestă că satul datează din 1415, arheologii susţin că aici a fost o viaţă comunitară bogată încă din epoca fierului. Deşi are o economie predominant agrară, în ultimii ani, datorită apropierii satului de Zalău s-a putut observa apariţia şi dezvoltarea micii industrii şi a serviciilor.
Evenimentul aniversar de vineri a avut loc în sala de sport a Şcolii Gimnaziale din localitate, asta pentru că la căminul cultural nu au fost finalizate lucrările de reabilitare, după cum precizează primarul comunei Hereclean, Dobrai Francisc.
Sala, amenajată de praznic, a fost plină. Oameni ai locului, dar şi fii ai satului plecaţi peste mări şi ţări s-au întors la obârşie pentru a sărbători şase secole de existenţă a aşezării în care au văzut lumina zilei. Mulţi aveau lacrimi în ochi, lacrimi de bucurie că au ajuns să mai pună odată piciorul pe pământul natal. Manifestare a debutat cu intonarea Imnului de stat României.
Expoziţia de fotografie, de artizanat şi port popular a prezentat personaje şi locuri din Herclean, obiecte meşteşugite în sat de mâini dibace, costume populare purtate de localnici de-a lungul vremii.
Carmen Lipovan, directorul Şcolii Gimnaziale din Hereclean, a prezentat o scurtă monografia a aşezării, punctând faptul că pe aici a trecut Mihai Viteazu, că aşezarea a fost prădată de popoarele migratoare, că în hotarul ei s-au dat lupte în cel de-al Doilea Război Mondial. stop_coloana A vorbit şi despre prima şcoală din sat, despre evoluţia stop_coloana învăţământului de-a lungul vremii şi şi-a manifestat îngrijorarea că numărul copiilor de vârstă şcolară scade de la an la an.
Părintele paroh Silviu Boha, în cuvântul său, s-a axat mai mult pe viaţa spirituală a comunităţii, menţionând că locuitorii din zonă au fost şi sunt buni creştini. Dovadă stau lăcaşele de cult din comună, printre care a amintit biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” de la Bocşiţa. El i-a îndemnat pe credincioşi, în aceste vremuri tulburi, la pace, bună înţelegere şi credinţă.
Primarul comunei Hereclean, Dobrai Francisc, după ce a făcut un scurt tur prin istoria aşezării, a adus pe “ordinea de zi” realizările contemporane, fără a uita să amintească aducţiunea de apă şi sistemul de canalizare, asfaltarea tuturor uliţelor, construirea sau reabilitare edificiilor culturale, de învăţământ şi religioase din comună.
A urmat apoi un program artistic susţinut de copii de la Grădiniţa din Hereclean, Grădiniţa din Badon şi Şcoala Gimnazială nr.1 Hereclean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *