Hendea Vlad, capul mafiei drogurilor din Salaj vindea linistit stupefiante in timpul procesului

Procurorii au reusit sa-l aduca din nou dupa gratii pe cel care coordona gruparea de traficanti identificata în 2014, ai carei membri sunt cu totii înca în libertate.


Procurorii DIICOT de la Biroul Teritorial Salaj l-au retinut din nou saptamâna trecuta (joi 11 august) pe Hendea Vlad Mihai, capul grupului infractional identificat în 2014, compus din 18 persoane care comercializau droguri tinerilor din Zalau.

Hendea a fost prins acum de procurori în timp ce primea bani de la unul dintre intermediari, dupa ce acesta reusise sa plaseze marfa. Procurorii au gasit asupra intermediarului cantitatea de 200 de grame de etnobotanice, pe care acesta urma sa le vânda în beneficiul lui Hendea.
Actiunea s-a petrecut în jurul amiezii, în parcarea de la Penny din Zalau. Hendea Vlad Mihai a fost retinut pentru 24 de ore, iar a doua zi procurorii DIICOT au cerut arestarea preventiva.
Cum exista temei de arestare, magistratii Tribunalului Salaj a dispus masura arestului preventiv pentru Hendea Mihai. Curtea de Apel Cluj a respins miercuri (17 august) ca nefondata contestatia formulata de Hendea împotriva arestarii preventive.
În procesul în care este judecat înca din 2014 pentru trafic de droguri, Hendea Vlad a fost condamnat la sase ani de închisoare cu executare, alaturi de alti câtiva membri ai grupului infractional, dar a contestat solutia primei instante, urmând ca o decizie finala sa fie luata de catre magistratii Curtii de Apel Cluj la data de 25 noiembrie 2016.

Traficanti care îmbolnaveau copiii salajeni
au fost prinsi, dar înca nu au loc dupa gratii
Povestea mafiei drogurilor din Salaj coordonata de Hendea îsi are începutul în anul 2014. În data de 18 noiembrie din acelasi an, gruparea a fost destructurata. Procurorii DIICOT din Salaj au efectuat 27 de perchezitii domiciliare, au identificat aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor, multi minori, chiar si de 11 ani, si au retinut pentru arestare sapte persoane care faceau parte din grup, în total 18 suspecti. Tribunalul Salaj a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Hendea Vlad Mihai si Hendea Dan Marian (frati), Cornis Mariana si Cornis Mihai Florin (mama si fiu), Nagy Marton, Vasz Florin Bill, Dragos Marcel Nicolae.
Procurorii au concluzionat ca, la începutul lui 2014, gruparea de crima organizata si-a început activitatea în judetul Salaj, judetul Maramures, precum si în judetul Cluj. Inculpatii vindeau unor tineri droguri de mare risc, ambalate în plicuri de 0,25 de grame, cu sume cuprinse între 30 si 50 de lei. Pe raza municipiului Zalau, plicul se vindea cu 30 de lei, iar la Jibou si Simleu Silvaniei cu 50 de lei. Liderii grupului cumparau gramul de drog cu 15 – 20 de lei sub forma de vrac, în cantitati cuprinse între 200 si 400 de grame, de la diferite persoane din Bucuresti si Craiova. Marfa era transportata prin diferite firme de curierat si depozitata la locuintele membrilor grupului infractional organizat. Pentru comunicare se foloseau anumite canale de socializare foarte greu de depistat.
Substantele psiohoactive erau portionate cu ajutorul unor cântare electronice de mare precizie în plicuri transparente procurate de la Artima.
Îngrijorator este faptul subliniat de procurori ca printre consumatori se aflau si copii cu vârste cuprinse între 11 si 14 ani.
Vânzatorii de iluzii nu se calcau pe picioare, aveau fiecare locurile de distribuire a drogurilor bine stabilite. De regula, valorificarea se facea în cluburi si localuri, dar mai ales în preajma scolilor din cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Barnutiu si zona Astralis.
Cu ocazia perchezitiilor pe raza municipiilor Zalau, Cluj – Napoca si Ploiesti, au fost ridicate de la locuintele suspectilor 4.850 de euro; 6.450 de lei; un pistol cu bile; trei cântare electronice; cantitatea de 100 de grame de substante psiho-active sub forma de pulbere; cantitatea de 500 de grame de substante psiho-active sub forma vegetala; 60 de plicuri continând fiecare cantitatea de 0,25 de grame de substante psiho-active. stop_coloana
Referitor la droguri, Dan Bubuiug, procurorul sef al Biroului Teritorial Salaj al DIICOT, spunea ca “se consuma canabisul, dar si cocaina”. “Cele mai periculoase substante sunt etnobotanicele cu efect psiho-activ. Acestea sunt în totalitate sintetice si au efecte negative de neînchipuit asupra consumatorului, creând o puternica dependenta”, atragea atentia Bubuiug.
Dupa perchezitii. 18 suspecti au fost condusi la sediul DIICOT Salaj pentru audieri si luarea unor masuri preventive, iar un numar de 80 de consumatori au fost condusi la sediul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj în vederea audierii.
Luni de zile s-au desfasurat actiuni de urmarire penala pentru stabilirea întregii activitati infractionale desfasurate de catre membrii grupului sau de alte persoane implicate, pentru identificarea tuturor consumatorilor care au achizitionat astfel de substante de la inculpati.

Sentinta contestata dupa un an si jumatate de procese
Mafia drogurilor din Salaj a fost condamnata de Tribunalul Salaj pe data de 9 iunie 2016, la ani buni de închisoare. Cea mai grea pedeapsa îi revenea lui Hendea Vlad Mihai, care a primit patru ani de închisoare cu executare si înca doi ani de închisoare dintr-un dosar mai vechi în care era acuzat de furt.
Hendea Dan Marian, fratele lui Vlad, a primit pedeapsa de un an si patru luni de închisoare, însa pentru ca inculpatul a fost arestat preventiv timp de trei luni, magistratii au decis sa-i dea pedeapsa cu suspendare. Grigorie Constantin Viorel a primit patru ani de închisoare, minus opt luni cât a fost în arest la domiciliu. Mandachi Petru a fost condamnat la un an si patru luni de închisoare, minus opt luni cât a fost în arest preventiv. Dragos Marcel Nicolae a primit doi ani si opt luni de închisoare, minus cele noua luni cât a stat în arest preventiv si la domiciliu. Lazar Alexandra Mihaela a primit un an si patru luni, iar Cornis Mariana a primit doi ani si opt luni, din care i se scad cinci luni, cât a fost arestata preventiv. Cornis Florin Mihai a primit 3 ani din care i se scad 5 luni, cât a stat la domiciliu. Sabo Nistor Dan a primit un an si trei luni din care i se scad opt luni, cât a stat arestat preventiv. Rafa Florin Daniel a primit un an si 5 luni de condamnare cu suspendare. Nagy Marton a primit un an si trei luni cu suspendare. Aceeasi pedeapsa a primit-o si Vaszi Florin Bill. Coste Alin Catalin si Vulpe Eugen Alexandru au primit doar câte un avertisment, iar Labo Teodor a fost achitat. Erdoi Istvan Roland a primit 9 luni si zece zile cu suspendare, în timp ce Rostas Beia, inculpat minor, a fost condamnat sa execute trei luni de formare civica.
Niciunul dintre condamnati nu este în arest. Se asteapta decizia Curtii de Apel din noiembrie. Pâna atunci traficantii de droguri sunt liberi ca pasarea cerului. Ei pot distribui “moartea alba” zecilor sau sutelor de tineri din Salaj, precum Hendea Vlad Mihai.

Bani grei din vânzarea etnobotanicelor
Magistratii salajeni au mai decis tot pe 9 iunie sa se confiste de la inculpati sume impresionante care au provenit din vânzarea de droguri. De la Hendea Vlad Mihai au fost confiscati 137.063 de lei, de la Grigorie Constantin Viorel au fost confiscati 117.477 de lei, de la Dragos Marcel Nicolae au fost confiscati 117.477 de lei. Sume mai mici au fost confiscate de la ceilalti membri. Dar suma totala confiscata de la inculpati, provenita din vânzarea de droguri, este de 484.084 de lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *