Halloween: ne dați ori nu ne dați?

Dragi cititori, ne aflăm la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, un timp care găzduiește două mari sărbători, una comercială, cunoscută sub numele de Halloween și cealaltă religioasă, numită Sărbătoarea Luminației sau Ziua Morților.

Milioane de oameni din întreaga lume celebrează Halloweenul cu costume ”trick-or-treat”, sau petreceri tematice, fără să aibă cunoștințe despre originea acestui rit asociat cu apariții fantomatice și superstiții de tot soiul. Halloweenul este una dintre cele mai vechi sărbători comerciale păstrate de-a lungul timpurilor, în forma camuflată, profană, care promovează kitsch-ul ca substitut religios.

Acum 2000 de ani Halloween-ul purta numele de ”All Hallows Eve” și era ziua de dinaintea sărbătorii creștine ”All Saints Day”, celebrată pe 1 noiembrie de Biserica Catolică. Rădăcinile Halloween-ului se găsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifica sfârșitul verii și trecerea în anotimpul rece. Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, zi în care este sărbătorit astăzi Halloweenul.

Ritual al recoltei însoțite de focuri sacre, de sărbătoarea Samhain se spunea că sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă, pentru a asigura abundența recoltelor viitoare. Totodată, în timpul sărbătorii, spiritele se întorc pe pământ și pot provoca mari daune recoltelor. Spiritele puteau să-ți iasă în cale pe timpul nopții, iar pentru ca ele să nu te recunoască trebuia să porți o mască.

De-a lungul timpului, aceste ritualuri sunt preluate și exploatate de diferite zone ale lumii, ajungând ca, în anii 20-30, Halloweenul să-și desăvârșească secularizarea prin petreceri și parade, prin costumații care reprezintă zombi, fantome, vârcolaci, vrăjitoare și tot felul de reprezentări înfricoșătoare ale morții. Vandalismul asociat acestei forme de distracție devine foarte greu de evitat. Americanii preiau multe dintre aceste practici și ritualuri, acestea fiind la ei într-o continuă dezvoltare și exportare, ajungând la aproape 6 miliarde de dolari cheltuiți anual pe Halloween.

În calendarul romano-catolic, la data de 1 noiembrie este Sărbătoarea Tututor Sfinților (”All Saints Day”), urmată pe data de 2 noiembrie de Sărbătoarea Morților sau Luminația, după cum este cunoscută în popor. În calendarul bizantin Luminația este sărbătorită în prima sâmbătă din luna noiembrie, anul acesta la data de 5 noiembrie.

De Luminație, gândurile creștinilor se îndreaptă cu pioșenie către cei dragi care au trecut la cele veșnice. Credincioșii merg la biserică și la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și rugăciuni emoționante, în amintirea acelora care i-au însoțit odată în drumul vieții . În noaptea Luminației fiecare mormânt devine viață, speranță, credință, un altar al luminii.

Halloweenul sau ”ziua morților”, după cum i se spune, îl încurajează pe om să fie atras de lucruri morbide, de creaturi mitice, de apariții fantomatice care dobândesc dimensiuni satanice. Urâtul devine frumos și este iubit și elogiat. Spaima, groaza, grotescul, devin trăiri fascinante și acaparează îndeosebi publicul tânar care este cel mai vulnerabil. Acest morbid este dușmanul perfect al reflecției, al liniștii, al frumosului și al lui Dumnezeu.

Ce durere că societatea de astăzi este înclinată să trăiască mai mult moartea decât viața și kitsch-ul mai mult decât cultura autentică. Nu uitati, în timp, sufletul capătă culorile gândurilor și deprinderilor noastre. Exista studii care spun faptul că de Halloween, copiii care poartă cele mai înfricoșătoare costume și își doresc să primească multe dulciuri pot să devină mai răi atunci când cresc mari.

Ne dezbrăcăm cu ușurință de identitatea și tradițiile naționale, dar îmbrățișăm cu entuziasm trendurile occidentale, și, așa cum spunea Eminescu, devenim încet o ”Americă dunăreană, o țară în care totul e atins de morbiditate.”

Dragilor, să nu cedăm atât de ușor înaintea acestor trenduri înainte de a analiza cu atenție care sunt consecințele și ecourile obiceiurilor noastre.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *